Foto: Ds. Rianne Veenstra aan het woord tijdens de synodezitting

Ds. Rianne Veenstra weerlegt de kritiek op synodebesluit kerkelijke werkers 


Het besluit van de generale synode om de toegang tot het werk van ‘dienaar des Woords’ te openen voor hbo-pastores doet veel stof opwaaien. Ds. dr. Ad van Nieuwpoort uit Den Haag liet in de pers weten dat hij zijn werk als lid van Raad van Toezicht van de PTHU opgeeft. Hij heeft in diverse bladen laten weten waarom. Ds. Rianne Veenstra, predikante in Almere-Buiten en afgevaardigde vanuit de classis Overijssel-Flevoland in de generale synode, dient hem van repliek in het Nederlands Dagblad.

Ds. Rianne Veenstra heeft zich gestoord aan de toon waarop ds. Ad van Nieuwpoort zijn gram haalt. Ze vindt die toon ‘neerbuigend en kwetsend van aard’. Ze is het niet eens met de kritiek, dat het besluit ondoordacht zou zijn en ook niet met de opmerking dat de synode aan de 'leiband' zou lopen van de managers van de dienstenorganisatie.

De opmerkingen van Rianne Veenstra sporen met de waarnemingen vanuit de classis. Voorafgaand aan de synodezitting waarop het thema aan de orde kwam, is er nog een overleg geweest van classicale afgevaardigden naar de synode en leden van het breed moderamen van de classis. De synodeleden wilden weten welke gevoelens er leefden in de classis. De ervaringen werden uitgewisseld. Daarbij kwam onder meer aan de orde dat tientallen kerkelijke werkers in de classis al jaren aan het lijntje worden gehouden omtrent hun mogelijkheden. De gekozen oplossing is wellicht de minst slechte, zo werd gezegd.

Overigens laat de analyse onverlet dat synodeleden hun eigen keus blijven maken. Je zag dan ook dat vier afgevaardigden meegingen in de analyse van het breed moderamen, maar dat de afgevaardigde uit Genemuiden (secundus) koos voor de exclusieve koppeling van het werk en ambt van ‘dienaar des Woords’ aan een academische opleiding. Je zag een zelfde onafhankelijke analyse in de classis Delta; waar de meerderheid van de afgevaardigden tegen de verruimingen stemde, terwijl de classis zelf er om bekend staat juist aan te dringen op een goede regeling voor de hbo-pastores.

Rianne Veenstra schrijft onder meer in het Nederlands Dagblad:

‘Ik heb grote moeite met de stelligheden die Van Nieuwpoort poneert, alsof door het aangenomen voorstel de diepgaande theologie en de schriftstudie niet meer serieus worden genomen, en dat er mede daarom nu sprake is van een 'crisis in de kerk'.

Er wordt hier een beeld geschapen alsof alleen academisch opgeleide theologen in staat zouden zijn om de lengte en breedte en diepte van de heilige Schrift te doorgronden en recht van spreken te hebben in de kerk.


Nu is het doorgronden van de Schrift altijd al lastig, maar ik geloof wel dat er verschillende wegen zijn die ons leiden naar de bronnen en Degene die we onze Bron noemen. Uiteindelijk gaat het er toch om dat de roep van deze ene Bron gehoord wordt en daar kunnen academisch opgeleide theologen een rol in spelen, maar zij niet alleen.

In de synode is het grondvlak van de kerk aanwezig. Op dit grondvlak is de nood voelbaar van een gebrek aan dienaren des Woords.


Twee derde van deze synode wilde zich niet laten leiden door adviezen die of doemscenario's bevatten (dat niemand nu meer de universitaire opleiding tot predikant zou kiezen), of details eisten die nu nog niet te geven waren. Net zoals ze een voorstel verwierp dat geen recht deed aan de positie van de kerkelijk werker. Werkbare alternatieven werden in geen advies of voorstel aangedragen.


In de breedte van de kerk (van Gereformeerde Bond tot vrijzinnig) was er een tweederdemeerderheid te vinden voor het aangenomen voorstel. Niet omdat het perfect zou zijn, maar wel omdat het voldoende uitgangspunten biedt om recht te doen aan verschillende manieren waarop verschillende mensen de kerk kunnen dienen’.