Alfred Bronswijk genomineerd voor prestigieuze christelijke prijs in Vlaanderen

Het boek ‘Het Kruis’ met de ondertitel ‘Biografie van een symbool’ van Alfred Bronswijk is genomineerd voor het beste christelijke boek van 2024 in Vlaanderen. Een persjury heeft het boek van de Deventer theoloog als één van acht titels voorgedragen. Wie Alfred wil steunen kan nog tot 15 november hier klikken en een stem op zijn werk uitbrengen.

Er is overigens stevige concurrentie. Voor de nominatie van het beste christelijke boek zijn ook genomineerd: Willem Jan Otten met Paul van Dongen en hun boek ‘Wie zeggen de mensen dat Ik ben’; het boek ‘Vrede op aarde: over heil en redding in deze tijd’ van Stefan Paas; en de biografie over Huub Oosterhuis geschreven door Marc van Dijk.

De jury staat onder leiding van Rik Torfs, ere-rector van de Katholieke Universiteit in Leuven en onder de juryleden is bijvoorbeeld ook opgenomen Dirk de Wachter, de psychiater.

De prijs voor het beste christelijke boek ging in 2023 naar John Dickson en zijn werk ‘Schurken en Heiligen’. In het boek stelt de auteur zich de vraag ‘Is de wereld beter af zonder het christendom’? Hij laat daarin zien hoe kruistochten, inquisitie, racisme en misbruik een rol speelden door de eeuwen heen; maar ook toont hij vele goede momenten waarop de kerk laat zien hoe de inspiratie van Christus heeft doorgewerkt in de praktijk.

Alfred Bronswijk neemt in ‘Het Kruis’ de lezer mee op reis naar de oorsprong van het christelijke kruis. Het kruis staat nu bekend als het centrale symbool in het christendom, maar dat is niet altijd zo geweest. Mensen, die het kruis gebruikten, hadden soms ook politieke bedoelingen.

Bronswijk stond als predikant onder meer in Zwolle-Berkum. Hij woont tegenwoordig in Deventer en houdt lezingen en beeldpresentaties over het genomineerde boek en over andere hoofdstukken uit de rijke geschiedenis van de christelijke kunst.