Subsidie voor creatieve verduurzamingsprojecten van kerken

De Maatschappij van Welstand zoekt kerkelijke gemeenten die subsidie willen ontvangen voor groene projecten. In een eerste ronde van subsidieverstrekking hebben zich weinig gemeenten gemeld. Daarom doet men nogmaals een expliciete oproep om de stoute schoenen aan te vragen als men volgende stappen in duurzaamheid wil maken.

De Maatschappij van Welstand heeft de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen afgezwakt. Eerder was het een voorwaarde dat aanvragers lid van het netwerk van Groene Kerken waren, maar dat principe is losgelaten, om de drempel lager te maken.

 

Daarmee wil men de regeling aantrekkelijker maken voor een bredere groep kerken. Speciaal voor deze tijdelijke stimuleringsregeling is ook de vermogenstoets losgelaten, waardoor kerken die anders niet voor een bijdrage in aanmerking komen, rond dit thema wel een aanvraag kunnen doen.

 

Kerken hebben een voortrekkersrol als het gaat om duurzaamheid, stelt de Maatschappij van Welstand. Zij kunnen een voorbeeld zijn voor de maatschappij en samen met de omgeving werken aan het verkleinen van hun CO2-voetafdruk. ‘Tegelijkertijd geloven wij dat een duurzame transitie verder gaat dan de focus op CO2. Het gaat ook over zingeving, leven van genoeg, barmhartigheid, rechtvaardigheid en een leven in verbinding met elkaar en alles wat leeft’, aldus de organisatie in een toelichting.

Maatschappij van Welstand wil kerkvergroeners ondersteunen om de volgende stap te zetten, zodat kerken steeds meer inspirerende plekken van hoop worden voor een duurzaam leven. Welstand heeft daarvoor een speciale tijdelijke regeling ‘Groen denken en doen‘ opgezet.

Met deze regeling wil Maatschappij van Welstand in 2024 lokale kerken en christelijke groepen stimuleren om een volgende stap te zetten op het gebied van duurzaamheid.

Welke projecten

De ingediende projecten moeten zich richten op het vergroten van bewustwording of ze moeten groener gedrag stimuleren van gemeenteleden en betrokkenen. Maar ook initiatieven waar de lokale kerk de kartrekker is in een duurzaam project voor de samenleving kunnen worden ingediend. De Maatschappij van Welstand geeft de volgende voorbeelden:

  • Het opzetten van buurtmoestuin,
  • Het stimuleren van een netwerk om auto’s te delen binnen je kerk en/of wijk,
  • De herinrichting van de kerktuin of het vergroenen van de parkeerplaats,
  • Een serie thema-avonden met externe sprekers,
  • Een project samen met een lokale basisschool waar kinderen meedoen met een groene ‘challenge’,
  • Een kerk die haar pachtgrond innovatief en duurzaam wil inrichten voor het dorp, maar waar er opstartkosten zijn voordat aanvullende subsidies kunnen worden aangevraagd.


Anders dan bij gewone aanvragen bij Maatschappij van Welstand geldt voor deze regeling geen strenge vermogenstoets of beperking van de bijdrage tot 10%. Welstand verwacht wel een eigen bijdrage van de kerkelijke gemeente. Welstand vult dat aan met minimaal € 1.000 en maximaal € 10.000.

Aanvragers kunnen bij het omschrijven van hun plannen gebruik maken van kennis bij bijvoorbeeld het netwerk Groene Kerken. Maatschappij van Welstand en Kerk in Actie.

Niet bedoeld

Voor projecten die gericht zijn op energiebesparende maatregelen van kerkgebouwen is deze regeling niet bedoeld. Denk hierbij aan zonnepanelen, isolatiemaatregelen, infraroodpanelen, warmtepompen, et cetera. Deze investeringen verdienen zich immers relatief snel terug. Maatschappij van Welstand stimuleert kerken die willen verbouwen natuurlijk wel om te investeren in duurzaamheid van gebouwen.

Looptijd

Gemeenten kunnen tot 31 december 2024 aanvragen indienen voor deze regeling. Het beoordelingsproces kan drie maanden duren.