Foto: Grote Kerk in Almelo

Mooiere naam is ondenkbaar


Welke naam moet de plaatselijke gemeente en de plaatselijke kerk hebben? In Almelo raadpleegde men daarover de oude wijkgemeenten. In de wandelgangen borrelden wellicht allerlei exotische namen. Maar uiteindelijk besloot men toch dat de namen waaronder kerk en gemeente bekend zijn in de stad niet te overtreffen zijn.

Dat wordt bericht op de website van de PKN Almelo. Vanaf januari 2025, vormen de diverse wijken samen één gemeente met één kerkenraad. Rond Pasen 2025, als de verbouwing achter de rug is, hoopt de gemeente de vernieuwde Grote Kerk in gebruik te nemen.

Aan de wijkgemeenten was gevraagd onder welke naam we als gemeente verder willen gaan en welke naam de kerk zou moeten krijgen. De meerderheid vond dat de naam voor de gemeente ongewijzigd moest blijven en dat de naam ‘Grote Kerk’ een begrip in de stad is, waardoor je dit niet zomaar kunt veranderen.

De algemene kerkenraad besloot na uitvoerig beraad uiteindelijk unaniem om de officiële naam van de gemeente te handhaven, dus: ‘Protestantse Gemeente te Almelo’. Ook de naam voor de kerk blijft hetzelfde, maar krijgt een toevoeging en wordt: ‘Grote Kerk - Stadskerk Protestantse Gemeente Almelo’.