Foto: een collectors item; de volgende uitgave heet Zondag en heeft een vernieuwd gezicht

Regionaal kerkblad krijgt nieuwe naam: Zondag


Zondag. Dat wordt de nieuwe naam van het Gezamenlijk Zondagsblad. Tegelijk krijgt het regionale kerkblad uit 1911 een nieuw jasje met een andere, vanzelfsprekend goed leesbare letter. De wijzigingen worden vanaf 13 oktober 2024 doorgevoerd. Dat heeft de uitgeverij gemeld in de jongste editie van het Gezamenlijk Zondagsblad. 'Kort en krachtig', noemt de uitgever Johan ten Brinke de nieuwe naam. 

Freek Krommendijk, drukker in Nijverdal en B. Westera, hoofd van een basisschool in Nijverdal hebben destijds het blad opgericht. Het droeg toen nog de naam van Gereformeerd Kerkblad. Zoals andere kerkbladen kreeg het een regionaal gezicht waarin kerknieuws van diverse plaatsen was opgenomen. Op die manier bleef het gereformeerde volksdeel op de hoogte van wat er in wijdere kring speelde. Je had bijvoorbeeld ook een Friese Kerkbode, die zich specifiek op Friesland richtte. Het Gereformeerd Kerkblad was er voor de provincies Drenthe, Overijssel en later ook Flevoland.

Het blad wisselde enkele keren van eigenaar tot het als uitgave bij Frowijn Van Maerlant uitgevers in Wierden kwam; Topic Creative Communicatie in Wierden verzorgt de redactie en vormgeving. Uitgever Johan ten Brinke zwaait nu de scepter. Het blad kreeg op 28 maart 1998 de naam: Gezamenlijk Kerkblad voor de Gereformeerde en SoW-kerken in Drenthe, Overijssel en Flevoland. Op 7 januari 2016 kwam de naam Gezamenlijk Zondagsblad. En nu acht jaar later dus een bondige naam, zoals kranten in Nederland hebben die 'Trouw' heten, of 'Parool'; in Wierden betrokken op de focus-dag van het blad: 'Zondag'. 

Dr. Jan Dirk Wassenaar uit Hellendoorn, scriba van de classicale vergadering van Overijssel-Flevoland, is sinds 28 september 2018 de hoofdredacteur. Diverse predikanten uit de classis leveren bijdragen. Ds. Yorick Breemes uit Nijverdal is een regelmatig schrijver en ds. Arjen van der Spek uit Wierden (tot voor kort Zwartsluis). Diverse plaatsen leveren kopij vanuit hun gemeente. De redactie kondigt aan dat deze gemeenteberichten gebundeld worden per provincie. Dus de gemeenten in Overijssel zijn voortaan in alfabetische volgorde op te zoeken. Op de lijst met medewerkers prijken verder namen als: Ds. Catharinus Elsinga (Almelo), ds. Egbert Jans (Oldemarkt) en ds. Johan Menkveld (Urk).

Wie een abonnement op Zondag wil kan mailen naar: henriette@topic-cc.nl Of bellen op maandagochtend of dinsdag: 0546 – 577475. Een jaarabonnement is 76 euro.