
Foto: Voorzitter René de Boer uit Oldemarkt gaf een inleiding over het reilen en zeilen van zijn gemeente
Verdere uitwerking naar gezamenlijke gemeentepredikant en een interim
Moet je het initiatief bij lokale gemeenten laten of moet je vanuit een classis opties aanbieden? Die vraag kwam op tijdens de ontmoeting van de groep ‘Kracht in de regio’ in Oldemarkt op 23 januari 2025. Vertegenwoordigers van de kerkenraden in Oldemarkt (pkn), Steenwijkerwold, Blokzijl, Blankenham en Kuinre (de laatste via mail-inbreng) waren bijeen om de voortgang van de samenwerking te bespreken.
In de vorige ontmoeting hadden de deelnemers gevraagd om een nadere kennismaking met de diverse gemeenten; men besloot te wisselen qua vergaderlocatie en een vertegenwoordiger van de lokale kerk werd gevraagd een inleiding te geven op het kerkelijk leven ter plaatse. Dit was de eerste keer dat men bijeen was in Oldemarkt.
De voorzitter gaf een overzicht van de kerkelijke activiteiten. De kerk is begonnen in 1893 in een schuur achter de slagerij van de familie Mulder. Wie de kerk tegenwoordig bezoekt, vindt een kerkgebouw met een vernieuwd laagdrempelig liturgisch centrum en een royale consistorie / vergaderzaal in het Achterhuus. Er zijn 154 leden, verdeeld over 108 adressen. Met tenminste 18 activiteiten en groepen is welhaast ieder lid als vrijwilliger gekoppeld aan een activiteit. Er komen wisselend tussen de 35 en 55 mensen in de kerk. ‘Een hoog percentage gerekend naar het totaal aantal leden’, zei een van de bezoekende dominees in een reactie. De kerk ontwikkelt verschillende nieuwe activiteiten, zoals een lichtjesavond met het gehele van de dorpsgemeenschap.
Het kijkje achter de schermen gaf herkenning. Er werd doorgesproken over het jeugdwerk. In Blokzijl heeft men er zelfs 0,2 fte voor gereserveerd. Steenwijkerwold neigt er toe aan te haken bij dat initiatief. Voor andere plaatsen ligt dat weer lastiger, omdat je wellicht eerst moet kijken of je de basisvoorziening van eredienst en pastoraat enigszins gevuld kunt krijgen.
De aanwezige kerkenraadsleden namen kennis van een voorstel vanuit Kuinre. Kuinre stelde voor om de lijst met voorgangers vanuit de vijf gemeenten uit te wisselen, zodat iedere gemeente bekend kan maken wie er op een zondag voorgaat in de deelnemende gemeenten. Voor Blankenham en Kuinre is dat extra relevant, omdat de eerste gemeente het rooster heeft ingeperkt tot één dienst per maand en Kuinre heeft het aantal diensten teruggebracht tot twee diensten per maand. Op vrijvallende zondagen kan men dan fysiek of digitaal een kijkje nemen bij de buren.
De groep ‘Kracht in de regio’ heeft in de achterliggende jaren een concept ontwikkeld, waarbij een kernbestuur wordt gevormd voor de regio; op locatie kan men of een wijkkerkenraad of een locatieraad vormen, men is niet gehouden alle eisen van de kerkorde op te brengen omtrent erediensten, pastoraat, diaconaat, missionair werk en vorming en toerusting. Men wordt lokaal ontzorgd op financiële en beheersmatige zaken en kan zich focussen op operationele activiteiten.
Als tussenstap kwamen er twee voorstellen ter vergadering op tafel: de aanstelling van een gezamenlijke gemeentepredikant en de aanstelling van een tijdelijke (het woord zegt het al) interimmer. De classispredikant legde uit dat zo’n samenwerking preludeert op de integrale vorming van een kernkerkenraad; men sluit een overeenkomst voor de gezamenlijke pastorale bearbeiding van de gemeenten. De tijd lijkt rijp voor zo’n tussenstap, omdat in formele zin vier van de vijf participerende gemeenten met een vacature te maken hebben. De aanstelling daarnaast van een interimmer kan helpen om de afstemming binnen ‘Kracht in de regio’ door te vertalen naar de cultuur en de formele afronding. Een interimmer kan in elke kerkenraad op maat de antwoorden geven op de vragen die steeds weer opkomen.
In de bespreking die volgde werden diverse argumenten en afwegingen gedeeld. De ene gemeente stemt van harte in met de volgende stap; een andere gemeente wijst er op dat men in de vorm van een tijdelijke voorziening op dit moment minder urgentie voelt en ook wel oren heeft voor de opsplitsing die in Blokzijl is gekozen. Een van de predikanten deed de constatering dat de kerkenraden nog te afwachtend reageren. Hij stelde als alternatief voor de te lopen route een terugtreden van de classis en een regiefunctie voor kerkenraden die dat bilateraal of multilateraal willen. Uiteindelijk is die route niet gekozen. ‘Kracht in de regio’ zet door op de eerder gekozen route, waarbij enerzijds de classis aanmoedigt tot verdere samenwerking en er anderzijds ruimte is voor lokale gemeenten om inbreng te hebben in de definitieve planverwezenlijking.
Afgesproken werd dat er een werkgroep komt met uit iedere kerkenraad / gemeente één lid die de aanstelling van een gemeentepredikant en een interimmer voorbereidt. In de volgende ontmoeting liggen daartoe de voorstellen op tafel en dan kunnen kerkenraden besluiten wel of niet in te stappen. De vervolgdata voor een ontmoeting zijn al gepland. De werkgroep komt bij elkaar op vrijdag 28 februari om 13.00 uur in Oldemarkt. De plenaire groep komt bijeen op donderdag 3 april 19.30 uur in Kuinre.
Wie de powerpoint--presentatie van René de Boer wil inzien: klik hier.
Foto: Het belang van de informele ontmoeting; Steenwijkerwold in gesprek met Oldemarkt; Blokzijl in gesprek met Steenwijkerwold; tweede van rechts nog net zichtbaar: Martin Harteveld, de nieuwe beleidsmedewerker van het Classicaal College voor de Behandeling van Beheerszaken in Overijssel en Flevoland, glimlachend op de voorgrond de voorzitter van de kerkenraad in Oldemarkt
