Foto: Er waren nogal wat kerkbanken, toen deze foto werd geschoten in 2020

Als zoete broodjes


Aan kerken die hun interieur gaan updaten geven we regelmatig het advies de banken te koop aan te bieden. Er zijn geregeld gemeenteleden en ook buurtbewoners in algemene zin die het leuk vinden een herinnering aan de kerk in de tuin of in de kamer te plaatsen door zo’n bank te kopen. In Markelo deden ze de ervaring op dat kerkbanken gewild zijn. Van de tientallen kerkbanken zijn er nog maar acht over, meldt De Stentor nog geen week nadat de aanbieding wereldkundig werd gemaakt.

De Markelose Martinikerk wordt verbouwd. Eindelijk verbouwd, mag je misschien zeggen, want de plannen voor de renovatie liggen al jaren op de plank. De onderliggende filosofie ‘kerk voor het hele dorp’ is al geruime tijd gemeengoed. Maar nu moet ook het kerkgebouw er aan geloven. De verbouwing zet in direct na de zomer, in september.

De kerkrentmeesters keken in andere gemeenten die hen voorgingen in de update van het kerkgebouw; plaatsen als Laren en Wilp. Er kwam ook een uitwerking op tafel van de Jan de Bouvrie Academy uit Deventer. Studenten voeren daarbij in het kader van hun opleiding binnenhuisarchitectuur een opdracht uit van een kerk en laten zien hoe je een gebouw kunt herinrichten, zodat je niet alleen geschikt bent om erediensten te houden, maar ook andere evenementen uit de gemeenschap onderdak kunt bieden.

De Martinikerk in Markelo krijgt onder meer een ingang vanaf de Grotestraat. Er komt een schuin oplopend blok in de kerk, wat ook als podium kan dienen. Er komen toiletten. Aan dat soort aanpassingen moet je denken. En de kerkbanken, die uit 1962 stammen wat Markelo betreft, maken plaats voor stoelen. De herinrichting faciliteert op een eigen manier ook het gebruik van het godshuis voor de eredienst. Orgel en glas-in-lood-ramen blijven. En spreekgestoelte en doopvont blijven eveneens, zij het op een andere plek.

De Stentor liet twee inwoners uit Markelo aan het woord die een kerkbank van drie meter lang hebben aangekocht; een bank vooraan links in de kerk. Voor de man hangt er een bijzondere herinnering aan; hij was jaren diaken en zat op die bank. Nu krijgt het stukje kerkinterieur een plek achter in de tuin onder de overkapping, meldt De Stentor.