
Foto: Hillie van de Streek en een deel van de Senaat in de Jacobikerk in Utrecht
Promotie over positie vrouwen in de christelijke politiek
Dr. Hillie van de Streek promoveerde op 23 april in Utrecht op een proefschrift met de titel ‘Vrouw en moeder’. De in Kamperveen geboren historica (1959) beschrijft in haar dissertatie de opvattingen over vrouwen in de ideologie en de parlementaire standpuntbepaling van de ARP, CHU, RKSP en KVP van 1879 tot 1967.
Prof. dr. Georg Harinck was haar promotor en copromotor was prof. dr. James Kennedy. Hillie van de Streek promoveerde aan de Theologische Universiteit te Utrecht. Hillie was de eerste waarnemende secretaris-generaal van de Raad van Kerken in Nederland die lid is van de Nederlandse Gereformeerde Kerk.
In haar proefschrift laat ze zien hoe de christelijke partijen denken over vrouwen. In navolging van het Nieuw Burgerlijk Wetboek uit 1838 was er voor vrouwen geen plaats in de politiek. In een agrarische samenleving werden vrouwen vooral gezien als vrouw van de ondernemer en moeder van het gezin. Door de industriële revolutie en de doorwerking van de idealen van de Franse Revolutie veranderde dat geleidelijk. Het leidde tot vrouwelijke Kamerleden vanaf 1948; toen Marga Klompé kamerlid werd voor de KVP; Tina van der Vlies – van Lier die kamerlid werd voor de CHU in 1952 en Tineke Schilthuis, die kamerlid werd voor de ARP in 1956.
Er konden als te doen gebruikelijk vragen worden gesteld bij de promotie. Prof. dr. Carla van Baarlen wilde weten of de mannen die al in het begin van de eeuw aandrongen op meer ruimte voor vrouwen, niet ook meer aandacht in het proefschrift hadden moeten krijgen. Hillie van de Streek reageerde dat ze niet de hoofdstroom van de ontwikkelingen vertegenwoordigden. Van Herman Bavinck was bijvoorbeeld bekend dat hij meende dat er door de inbreng van vrouwen ‘betere politiek’ kon worden bedreven. Maar zijn standpunt werd weggeduwd door de mening van Abraham Kuijper die daarin geen heil zag.