Jaap van Gelderen overleden

De oud docent kerkgeschiedenis van de Theologische Universiteit (Oudestraat / Koornmarkt) Jaap van Gelderen uit Kampen is donderdag 25 juli overleden. Jaap was een bekend gezicht, zowel in de universitaire wereld, waar hij vanaf 1985 werkzaam was als docent kerkgeschiedenis, als in de Kamper gemeenschap, waar hij zichtbaar was als liefhebber van de geschiedenis.  

Vele mensen kennen Jaap van Gelderen als liefhebber van boeken. Het was een stapje terug, toen hij enkele jaren geleden (2021) afscheid nam van zijn woonhuis aan de Koornmarkt, mensen uitnodigde om min of meer proletarisch te winkelen in zijn huis en de boeken mee te nemen die mensen wilden hebben. Jaap ging wonen in het verzorgingstehuis Margaretha aan de Burgwal, waar hij donderdag is overleden. ‘Een Rotterdammer die verknocht raakte aan Kampen’, kopte de Stentor in een bericht van zijn overlijden. ‘De van huis uit Rotterdammer stond onder andere aan de basis van de redding van de synagoge aan de IJsselkade en de koperen ‘struikelstenen’ die overal in de stad te vinden zijn’.  Wie het Historisch Museum van Kampen bezoekt in het oude stadhuis, wordt nog altijd via een grote video vanaf de muur door Jaap van Gelderen toegesproken. Hij legt uit, hoe Kampen oorspronkelijk een liberale stad is geweest en langzamerhand opschoof naar de orthodoxe zijde, doordat mensen van de Veluwe in de stad kwamen wonen.

In een interview met Omroep IJsselmond benoemde Jaap vorig jaar nog zijn diverse halteplaatsen in het leven. Jaap werd in 1943 (31 oktober, hervormingsdag) midden in de oorlog in Rotterdam geboren als vijfde kind van een gezin van zeven kinderen. Na het voltooien van de dienstplicht ging Jaap in 1964 in de Hanzestad studeren. Hij nam er de tijd voor (elf jaar). Daarna bleef hij als hoofddocent voor kerkgeschiedenis in Kampen wonen en hij was actief als archivaris.

Jaaps inhoudelijke kennis over de Kamper Joodse gemeenschap door de eeuwen heen was ongeëvenaard. Nog in de lezing van de classispredikant in Delden op 21 juli werd hij uitvoerig geciteerd. Jaap publiceerde er ook over in bijvoorbeeld de Kamper Almanak, die jaarlijks verschijnt met diverse historische artikelen.

Er is een dienst van afscheid in de bij Jaap van Gelderen zo vertrouwde Burgwalkerk, op woensdagmiddag 13.00 uur. Er is vooraf driekwartier gelegenheid tot condoleren.