Foto: Het CCBB komt vaak in beeld bij verbouwingen (archieffoto Steenwijk)

CCBB ook beschikbaar voor advies


Meer ruimte voor advies en voor gesprek. Dat is kort gezegd de strekking van een brief, die het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken van Overijssel-Flevoland (CCBB) heeft toegezonden aan colleges van diakenen, kerkrentmeesters en kerkenraden in de classis.

De kerkorde vraagt per classis een CCBB aan te stellen om gemeenten te helpen financiën op orde te houden. In der praktijk betekent het, dat het CCBB alle jaarrekeningen en begrotingen onder ogen krijgt van kerkrentmeesters en diakenen. De CCBB-leden kijken of de financiën op orde zijn. Daarnaast beoordeelt men bijzondere plannen rond verbouwingen, aankoop en verkoop. Als een gemeente vacant is, kijkt het CCBB of er voldoende middelen zijn om het beroepingswerk op te starten.

‘De meeste contacten tussen ons college en uw gemeente zijn formeel van aard bij het beoordelen

van de financiële stukken’, schrijft het CCBB, ‘wat veelal dankzij FRIS digitaal en efficiënt verloopt. Daarnaast zouden wij het echter ook waarderen om vaker en op andere momenten een meer persoonlijk contact te hebben tussen uw colleges en vertegenwoordigers van het CCBB, om inzichten te delen en vragen en problemen te bespreken’.

Het college nodigt daarom plaatselijke bestuurders uit om in voorkomende gevallen contact op te nemen met het CCBB voor een meer verkennend gesprek. ‘In zo’n gesprek kunnen we dan van

gedachten wisselen over belangrijke zaken die in uw gemeente of diaconie spelen en hoe die hun

weerslag vinden in de financiële stukken en wat daarbij het perspectief voor de langere termijn kan

zijn’. Het CCBB hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de financiële gezondheid van gemeenten en diaconieën.

Aan de brief zijn diverse gesprekken vooraf gegaan, zowel in het CCBB als in het Breed moderamen van de classis. De regionale bestuursorganen merken dat plaatselijke gemeenten het prettig vinden als er overleg kan plaatsvinden, alvorens ze hun plannen afronden. Omgekeerd kan het irritatie oproepen als gemeenten hun plannen insturen en dan vernemen dat er lacunes aanwijsbaar zijn in de aangeleverde stukken. Door niet alleen achteraf te toetsen, maar ook vooraf meer advies te geven, verwachten de bestuursgelederen de kwaliteit van planvorming te verbeteren.

Het CCBB laat verder in de brief weten dat het grootste deel van de jaarrekeningen 2022 is beoordeeld. ‘Het college heeft zijn werkzaamheden met plezier verricht en dankt u dat u als direct verantwoordelijken zo nauwgezet uw financiële taak heeft vervuld’.