Foto: vertegenwoordigers van vijf kerkenraden bijeen in Steenwijkerwold met aan het hoofdeinde ds. Wilbert Dekker, preses van de classis
Kracht in regio
Laten we een streekkerkenraad vormen, een kernkerkenraad; en laten we een samenwerkingsovereenkomst, een regeling treffen van hoe we als kernkerkenraad en lokaal kerkbestuur met onze verantwoordelijkheden in de toekomst willen omgaan.
Dat voorstel is vanuit het breed moderamen van de classis neergelegd bij vertegenwoordigers van vijf plaatselijke kerkenraden op 31 augustus tijdens een bijeenkomst in Steenwijkerwold. Ds. Wilbert Dekker (preses van de classis) en ds. Klaas van der Kamp gaven een toelichting op de voorstellen, waarmee ze hebben aangegeven de kerken in de regio toekomstbestendig te willen maken.
Ds. Dekker opende de bijeenkomst door te lezen uit Romeinen 16. Een lange rij van groeten kwam aan de orde vanuit het slot van de eerste brief van Paulus in de canon. Dekker liet zien hoe de verschillende plaatsen via de personen in de netwerksamenleving van het Romeinse Rijk met elkaar verbonden waren. Onder Rome was de wereld een dorp. Pas in de negentiende eeuw bereikte de samenleving een zelfde mobiliteit dankzij de opkomst van de spoorlijnen.
Ds. Van der Kamp gaf een toelichting op de concrete plannen die men wil voorleggen aan de plaatselijke kerkenraden. Hij liet zien hoe er sinds 2018 is gesproken over de specifieke problemen: de moeite om aan het minimumaantal kerkenraadsleden te komen, de neiging om een deel van de kerntaken braak te laten liggen, de spanning waaronder ambtsdragers hun werk moeten verrichten, de teruggang in beschikbaarheid van pastores. Het is tot nu toe niet gelukt om de gemeenten daarin samen een uitweg te laten vinden. Dat heeft onder meer te maken met de ongelijktijdigheid van vragen die zich aandienen.
Van der Kamp gaf aan dat er uiteindelijk twee scenario’s zijn: een koude sanering of een warme herschikking. Een koude sanering zal waarschijnlijk impliceren dat één of enkele grote plaatsen overblijven waar kerk en eredienst plaatsvinden. Een warme herschikking zou kunnen betekenen dat plaatselijke kerkenraden van kleine gemeenten de handen ineen slaan en een streekkerkenraad vormen. Zo’n streekkerkenraad zou de bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de diverse plaatsen en de garantie kunnen bieden dat men ter plaatse een eigen kerkgebouw mag onderhouden zolang de budgetten uit de gemeente zelf daarvoor voldoende zijn. De streekkerkenraad of kernkerkenraad zou de vacatures waar nodig kunnen bundelen en zou er voor kunnen zorgen dat de diverse gemeentelijke werkzaamheden die onvoldoende uit de verf komen op regionaal niveau een vertaalslag krijgen.
Plaatselijk blijft er een lokale kerkenraad, een wijkkerkenraad of een lokatieraad. Daarin zitten mensen die gezicht geven aan de plaatselijke gemeenschap, die verantwoordelijkheid dragen voor de lokale activiteiten en die zorgen voor de geldwerving ten dienste van het gebouw en de activiteiten daarin.
In het gesprek dat volgde, waren er onder meer vragen over de autonomie van de plaatselijke gemeente, over de keus om bepaalde gemeenten wel of niet te vragen, over de relatie pastor en lokale gemeente, over de rol van de werkgemeenschap, over de ervaringen in Emmen en Odoorn, over de vraag welke vacatures gecombineerd zouden kunnen worden, over de bevoegdheden van de classis en over het tijdspad. Afgesproken is, dat de betreffende gemeenten worden aangeschreven en het plan krijgen voorgelegd. Over enkele maanden (na oktober) worden de vijf gemeenten opnieuw bij elkaar geroepen en reageert de classis op de binnengekomen feedback. De werkgemeenschap krijgt de plannen eveneens aangereikt ter informatie. Als het lukt om voldoende draagvlak te ontwikkelen wil de classis een route bewandelen die voor de zomer van 2024 tot concrete resultaten moet hebben geleid.
Voor deze ontmoeting waren de gemeenten in de regio uitgenodigd met 0,5 formatieplaats of minder, dat zijn: protestants Oldemarkt, Steenwijkerwold, Blankenham, Kuinre en Willemsoord.
Voor de powerpoint tijdens de bijeenkomst gepresenteerd: klik hier