Foto: Ds. Wilbert Dekker, voorzitter van de classis, op de knieën voor de flipover.
Scouten van nieuwe roepingen
Kunnen we mensen onder de 40 jaar attenderen op een mogelijke roeping als predikant of pastor? En welke verwachtingen spreken we daarbij uit? Zal de praktijk te zijner tijd enigszins aansluiten bij het perspectief dat deze mensen voor ogen staat? Het breed moderamen bijeen op 9 februari in Dalfsen, sprak over de roeping tot het predikantschap.
Zoals bekend is het aantal middelbare scholieren dat zich opgeeft voor een studie theologie gering. De meeste instroom om predikant of pastor te worden komt van de tweede roeping, de zogenaamde zij-instromers. Hoe kunnen we aandacht vragen voor roepingen? In welke context staat een verzoek aan de kerkenraden in Overijssel-Flevoland om op zondag 21 april extra aandacht te geven aan de roepingen?
Ds. Henk Spit verzorgde de opening van de vergadering. Hij ging in op het verhaal van de roeping van de discipelen (Johannes 1: 35 vv.). Hij refereerde aan een ervaring van een jonge predikant. Deze werd gebeld om zijn belangstelling te peilen voor een eventueel beroep. Daarbij stelde de beller van de beroepingscommissie de vraag of hij zich persoonlijk geroepen wist door God. Zo'n vraag komt in een eerste contact massief over. Ook het dienstboek zet stevig in op de roeping. De taal is ietwat gezwollen.
Jezus zegt – in Johannes 1 - tegen Nathanaël dat hij hem onder de vijgenboom heeft gezien. De evangelist geeft een alledaags beeld. Daar doorheen hoort hij een messiaanse nodiging. Als je zo luistert, is de beschikbaarheid voor het ambt toch meer dan de bereidheid een gezelligheidsbezoekje te brengen. Het komt in een dieper perspectief te staan.
Hoe krijgt dan die roeping concreet handen en voeten in deze tijd? En hoe kan je aankomende predikanten voorbereiden op het werk? Kunnen we als ambtsdragers in de regio jonge mensen scouten voor het predikantschap? Zal dat lukken in een omgeving waarin je steeds minder jonge mensen in de kerkbanken ziet schuiven? Het breed moderamen besloot de volgende keer de bezinning voort te zetten. Het gaat dan om vragen als: Als er minder jongeren in de kerk komen, hoe bereik je ze dan? Welk perspectief kunnen we jonge professionals te bieden op werk in de kerk?
Een van de deelnemers refereerde aan een rapport van de dienstenorganisatie onder predikanten jonger dan 45 jaar. Daaruit blijkt dat jonge predikanten veel plezier beleven aan hun werk. Dat is een conclusie die haaks staat op berichten die je soms in de wandelgangen verneemt. Een bm-lid verwees naar de concrete werksituatie. Hij noemde het een verantwoordelijkheid voor het breed moderamen om ook het welbevinden van de zittende predikanten en pastores te bevorderen. Het boek ‘How clergy thrive’ van de Engelse Kerk gaat daarop in. Het is gratis te downloaden (klik hier).
Classicaal team
Het breed moderamen sprak met de adviseur dienstverlening, ds. Anneke van der Velde. Zij vertelde dat de functie van adviseur dienstverlening zich verder heeft ontwikkeld de laatste jaren. De zogenaamde ad-er participeert inmiddels in drie classes in een classicaal team. Een classicaal team bestaat uit deskundigen. De teams zijn gevormd in de regio's Gelderland Zuid-Oost, Delta en Groningen-Drenthe. De groep bestaat uit de adviseur dienstverlening, de classispredikant en de beleidsadviseur van het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken. Het team heeft als opdracht kleiner wordende gemeentes te begeleiden in vormen van kerkzijn die toekomstbestendig zijn. In Overijssel-Flevoland is er een informele en incidentele afstemming van deze diensten, waar overigens ook de diaconaal consulenten in deelnemen.
Het bm sprak ook met de ad-er over het ophanden zijnde werkbezoek van de scriba van de generale synode. Hij komt op 11 april naar Overijssel-Flevoland. Er wordt gekeken of er voor hem en zijn delegatie gesprekken georganiseerd kunnen worden in de regio Zwolle, waarbij mogelijk ook het categoriaal pastoraat van Zwolle en Enschede een plek krijgt.
Verkenner
Het breed moderamen besprak diverse concrete aanvragen uit gemeenten. Een verzoek om dispensatie om na een vorige periode van hulpdiensten nieuwe afspraken te maken, moest in deze vorm worden afgewezen, omdat het breed moderamen geen bevoegdheid heeft een ontheffing te verlenen. Een verzoek om een preekconsent voor een kerkelijk werker werd teruggewezen, gelet op de normering die de kerkorde geeft en gelet op de veranderingen die vanuit de synode worden verwacht.
Het bm besloot een adviseur te vragen een nadere verkenning te maken omtrent de mogelijkheden de banden met migrantenkerken aan te halen. En een verzoek van het landelijke orgaan van Kerk en Israël om in gesprek te gaan over de Gaza-crisis zal publicitair worden gesteund. Er gaat opnieuw een brief uit van de classis aan de directie van de dienstenorganisatie om aan te geven dat men de eigen classicale reserve niet in een algemeen fonds laat wegvloeien. En ten aanzien van het tekort in de jaarrekening krijgt de classis het advies dit tekort te melden bij de landelijke kerk, die in een eerder stadium het budget vaststelde op basis van de vermoedelijke behoefte.
Ds. Aarnoud van der Deijl zal als inleider worden gevraagd voor de komende classicale vergadering. Hij schreef een boek over de toekomst van de kerk en laat zien welke benaderingen tot nu toe zijn uitgeprobeerd om de krimp te keren. Hij waarschuwt voor al te hoge verwachtingen en pleit voor ruimte om verdriet te uiten over de ontwikkelingen. Met zijn pleidooi sluit hij aan bij de wijzigingen die de classicale vergaderingen in de laatste versie van het beleidsplan liet maken.