Eerbied in Eritrese kerk in Almere

Ds. Theo van der Louw is met ds. Rutger Mauritz adviseur van de classis Overijssel-Flevoland voor migrantengemeenten. Theo van der Louw, in het dagelijks leven gemeentepredikant in Tollebeek, bezocht een Eritrese kerkdienst in Almere Buiten. Hij schreef daarover onderstaande impressie.


Op een zaterdag in juli ben ik naar een Eritrese kerkdienst geweest in Almere, kerkgebouw De Drieklank. Buiten in de zon stonden overal groepjes mannen in witte gewaden, vrouwen ook, met prachtig gestikte randen. Het viel niet mee om een gesprekje aan te knopen, want bijna niemand sprak Nederlands. Ik ging naar binnen.

In de PKN-kerk was een groot gordijn opgehangen dat fungeerde als een ikonostase, een ikonenwand die het liturgisch centrum afscheidt van de kerkgangers. Er werd op een zangerige wijze gebeden, wierook drong mijn neus in. Bij binnenkomst kreeg ik een lange stok uitgereikt met een kort dwarshout (als een schoffel). Ik zag al gauw: het was een staf om op te leunen omdat de mensen staan tijdens de lange dienst. Ik was in een andere wereld, in “Eritrea.”

Ik verstond niets behalve de woorden Yasus, Michaël en Gabriël. Ik zag des te meer. De diakenen kwamen binnen in prachtige gewaden, bestikt met goudkleurige banden. Ze voerden voor en achter het gordijn liturgische handelingen uit, en lazen uit een evangelieboek. Dat werd met wierook de kerk rondgedragen en wij als gelovigen mochten het kussen. Er kwam een bruidspaar binnen met gouden mantels. Zij kregen kronen op hun hoofd en werden gezegend.


De hogepriester had een tulband in de vorm van een lampenkap, met hangende gevlochten gouddraadjes. Ik keek nog eens goed: deze hogepriester was een Tollebeker!


Na enkele uren ben ik gegaan, onder de indruk van de grote eerbied. Dat was nog voor de eucharistie en de bruiloftsmaaltijd. Ik hoop nog eens te gaan, wat later op de morgen, om dat mee te maken.

Contact leggen zal een zaak van lange adem zijn. De hogepriester kwam ik een week later weer tegen, op de fiets. Dat was een mooie ontmoeting. Ik zal voortaan anders naar Eritreeërs kijken, want ik heb nu gezien hoe ze voor onze God staan…


Voor een impressie van ds. Rutger Mauritz van een interculturele dienst in de Sionskerk te Zwolle: klik hier.
Voor een impressie van ds. Klaas van der Kamp van een dienst in de Russisch-Orthodoxe Kerk in Zwolle: klik hier. Van een dienst in de Kingdom International Church: klik hier.