Stentor over Hengelo
De kerkenraad van Hengelo kijkt nog even de kat uit de boom. Daarover schrijft De Stentor van 18 december. Met het vertrek van drie vertrouwde gezichten is het tijd voor de Protestantse Kerk om zich te oriënteren op de toekomst. Men neemt er een paar maanden de tijd voor. Bij Kerkbalans in januari zal onder meer blijken hoe de gemeente reageert op de ontwikkelingen en wat de perspectieven op termijn zijn.
Met meer dan 80.000 inwoners is Hengelo een grote stad in Overijssel. Het is de vierde stad van de provincie. Het is het thuis van RTV-Oost. Er is een fors winkelcentrum met een Ikea, waar ook veel bezoekers uit Duitsland komen. Het heeft geen eredivisieploeg, zoals buursteden Almelo (Heracles) en Enschede (F.C. Twente) dat wel hebben, maar sportief kan het toch goed meekomen met de organisatie van de hoog aangeschreven Fanny Blankers-Koen Games. En tot de attracties mag men ook de rooms-katholieke Sint Lambertusbasiliek rekenen en de protestantse Waterstaatskerk.
Enkele jaren geleden heeft de protestantse gemeente Hengelo gekozen voor één centrale plaats van samenkomst, vlakbij het stadhuis en de winkelstraat. De wijkkerken zijn afgestoten. En het is nu zaak vanuit die ene centrale locatie het kerkelijk leven hernieuwd elan te geven. Een hele kunst is dat, omdat de financiën natuurlijk wel gelijk op moeten lopen met de wensen.
Jan Anconé schrijft dat de financiële positie onder druk staat. Mede daarom heeft de kerkenraad nog geen besluit genomen over de vervanging van dominee Herman Koetsveld, die onlangs naar Amsterdam is vertrokken. De vacature Koetsveld is niet de enige vacature. Kerkmusicus Evan Bogerd volgt Koetsveld. Hij is per 1 januari benoemd tot cantor-organist van diezelfde Westerkerk. En ook kerkelijk werker Gaatske Braam gaat weg na een lange staat van dienst.
Peter Joosse, de voorzitter, schrijft in het kerkblad Binding over de nieuwe situatie. Men overweegt de mogelijkheid om een voltijds vervanger voor ds. Koetsveld te zoeken. Maar er zijn meer opties. En bij alles is de vraag of de keus structureel te financieren valt. De resultaten in de meerjarenbegroting zijn afhankelijk van kerkelijke bijdragen en van bijvoorbeeld de verkoop van de Bethelkerk, die leeg staat.
De kerkenraad heeft de beslissing over de invulling van de vacatures uitgesteld tot februari/maart, aldus de Stentor. Joosse: ‘Wij zijn ons ervan bewust dat dit een vertraging is en dat daarmee het huidige werkteam zwaarder belast wordt. Maar we accepteren enige vertraging om tot een doordachte beslissing te komen’. Op dit moment zijn de volgende (betaalde) mensen werkzaam voor de protestantse gemeente: ds. Hans Wachtmeester (parttime), ds. Arent Weevers (parttime), kerkelijk werker Marije Kooistra (parttime jeugdwerk), kerkelijk werker Margriet van der Meulen (parttime) en diaconaal werker Corrie van Egmond (parttime diaconaat).
Foto: Interieur Waterstaatskerk.