
Foto: ds. Richard Slaar op de lokale televisie
Christen en moslim samen op lokale televisie
Het was even wennen voor ds. Richard Slaar uit Raalte. Hij had zich voorgenomen om een dag met de moslims te vasten, maar voor hij het zich bewust was, had hij al een kopje koffie gedronken. Dat was overdag niet de bedoeling. Richard Slaar biecht zijn zonde op in een uitzending van Salland 1, de lokale omroep in de regio Raalte, Olst-Wijhe en Deventer.
De lokale omroep besteedt aandacht aan de iftar-maaltijd die in het Annahuis in Raalte is gehouden. Er hadden zich 65 mensen opgegeven, en er kwamen liefst 80 mensen opdraven. Onder hen niet alleen moslims, maar ook veel protestanten en rooms-katholieken.
De omroep heeft twee van de initiatiefnemers uitgenodigd om na te praten over de ervaringen, de overeenkomsten en verschillen ook tussen moslims en christenen. Refik Köse vanuit de moslimgemeenschap en Richard Slaar van de protestantse gemeente zijn in de studio gasten van Salland Magazine, de talkshow van Salland1.
Refik is geboren in Turkije maar woont al ruim vijftig jaar in Raalte. Hij wil graag dat culturen met elkaar verbinden, dat mensen met verschillende achtergronden elkaar beter leren kennen. Zoals bij een gezamenlijke maaltijd. Zijn gemeenschap heeft inmiddels de Ramadan afgesloten met het jaarlijkse Suikerfeest. Richard Slaar is dominee van de Protestantse Kerk in Raalte. ‘Hij staat voor een gemeente die zoekt naar God en die vanuit dat verlangen probeert te leven’, zegt de omroep in een positionering.
Presentatrice Marion Broeknellis vraagt Richard Slaar of hij als christen ook een vasten kent. Richard Slaar geeft aan dat de rooms-katholieken een vasten kennen als ‘niet eten’, protestanten kennen wel een periode van ingetogenheid, ‘een magere vastentraditie’, noemt Slaar het in de uitzending, de veertigdagentijd. ‘We leven nog in de veertigdagentijd’, zegt Richard Slaar, ‘ons suikerfeest moet nog komen’. Hij refereert daarmee aan Pasen, dat dit jaar valt op 20 april.
Zowel de kalender van de moslims als de kalender van de christenen is afgeleid van de maanstand. De veertigdagentijd en daarop aansluitend het Paasfeest zegt in op de eerste zondag na volle maan in de lente.
Zowel de kerk als de moskee zijn van oudsher plekken waar mensen bij elkaar komen, zowel voor de godsdienst als voor de sociale contacten. De Plaskerk heeft tegenwoordig nog explicieter dan vroeger een culturele functie naast de godsdienstige functie. De Stichting Hart voor Raalte organiseert er culturele evenementen.
De moskee is net als de kerk publiek toegankelijk. Of misschien moet je zeggen: ‘nog wel meer als de kerk’. Want de deuren van de moskee staan iedere dag open, mede ingegeven door de vijf gebedstijden. Iedereen kan er binnenlopen. Daarnaast zijn er eind mei speciale open dag om mensen aan te moedigen een kijkje te komen nemen in de voormalige gereformeerde kerk. Op die manier wil men elkaar beter leren kennen. Want zoals één van de initiatiefnemers het verwoordde: ‘Bekend maakt bemind’.
De uitzending is terug te kijken via You Tube. Klik hier
Foto onder: Refik Köse op de lokale televisie
