Lutheranen bieden liederen aan als impuls om te zingen
De lutheranen leveren een bijdrage aan de gemeenteopbouw. En omdat Luther niet alleen een bijbelvertaler was en een prediker, maar ook een kerkmusicus, hebben ze de kerkmuziek gekozen als uitingsvorm. Er is een wereldwijd project gestart onder de noemer ‘Global Songbook 2024’ en ook de lutherse kerk in Nederland, onderdeel van de PKN, doet daaraan mee.
Het liedboek heeft men inmiddels gestuurd naar allerlei mensen in Nederland die betrokken zijn bij de gemeenten en naar de gemeenten zelf. Het is een uitnodiging om kennis te maken met internationaal liedgoed vanuit de lutherse wereldfederatie. Het songbook bestaat uit liederen en melodieën van de lutherse familie wereldwijd, van de Scandinavische landen tot Zuid-Afrika. Het komt uit naar aanleiding van het feit dat het dit jaar 500 jaar geleden is, dat het eerste reformatorische liedboek ooit werd gepubliceerd. Het gaat om het zogenaamde Achtliederboek, met liederen van Luther en andere reformatoren.
Het songbook legt de nadruk op de vraag naar liederen die zich op de grens bewegen tussen kerkelijk en seculier gebruik, zo zegt men zelf in een brief. Het beschrijft een richting die toekomstige kerkmuzikale ontwikkelingen zou kunnen nemen. Wie van buitenaf de liederenkeus ziet, zou vermoedelijk eerder spreken van keuzes die op de liturgie gericht zijn, met veel aandacht voor Kyrie, Glorie, Alleluja, Sanctus en Gebed. De teksten zijn vrij algemeen; dat maakt tegelijk de toegankelijkheid wereldwijd eenvoudiger. Er is overigens ook expliciete verwijzing naar bijbelfragmenten, zoals Psalm 133, Galaten 3: 27-28, Hebreeën 10: 24-25 en Jesaja 6:8.
Het is zinvol dat men ter ondersteuning een website heeft ingericht. Daar zijn inmiddels de eerste melodieën opgenomen, zodat je een idee krijgt welke klank bij de liederen hoort. Klik hier om dat overzicht te krijgen. De Zweedse bijdrage ‘Sing, sing the song of life’ doet eenvoudig aan qua constructie. ‘Als het zaadje van de hoop groeit: zing, zing het lied van leven. Als het woord van waarheid is uitgesproken: zing, zing het lied van leven….’. Per Harling maakte zowel de woorden als de muziek. Misschien ben ik bevooroordeeld, maar een zekere Abbasound is de Zweedse inzending niet vreemd. Het is de bedoeling dat alle tachtig liederen compleet zijn ingezonden met Pasen 2025.
Er zijn ook Nederlandse bijdragen in de bundel opgenomen. Wim van Beek (tekst) en Jeroen de Haan (melodie) zorgden voor een Groot-Kyrie en een Klein-Gloria. Sytze de Vries (tekst) en Christiaan de Vries (muziek) zijn in de bundel opgenomen met een Acclamatie. Andreas Wöhle heeft bij de laatste tekst een Duitse en Engelse versie toegevoegd.
Foto: Hieronder twee hymnen uit de internationale bundel: eyerst een Zweedse bijdrage 'Sing sing' en dan een Nederlandse bijdrage van Groot-Kyrie en Klein-Gloria