Foto: ds. Kees Visser, voorzitter van het Classicaal College voor het Opzicht met op de achtergrond Wim Travaille, secretaris van het Classicaal College van Visitatoren

Meer behoefte aan bemiddeling in kerk


De inzet van het classicale college voor het opzicht verandert. Er is meer behoefte aan bemiddeling dan in het verleden. En je ziet vaker dat mensen in een procedure een advocaat in de arm nemen. Dat was één van de gesprekspunten toen een vertegenwoordiging van het Classicaal College voor het Opzicht te gast was bij het Breed Moderamen van de Classis op 8 maart 2024.

Eén van de gasten van het CCO (Classicaal College voor het Opzicht) refereerde aan zijn werk als advocaat. Daar is de figuur van de deken actief. Deze bemiddelt geregeld tussen een klager en een beklaagde. Daarmee kan een verdere rechtsgang soms voorkomen worden. CCO merkt dat een klacht soms beter kan worden doorgespeeld aan het Classicaal College van Visitatoren. Het CCO heeft zelf namelijk niet de taak als bemiddelaar op te treden; opzicht is eerder een eindstation die een afrondend oordeel geeft; terwijl je merkt dat een klacht soms weg te nemen valt als er een bemiddelingspoging wordt gedaan. In dergelijke situaties kan de visitatie alsnog een rol spelen.

Je merkt dat mensen met een klacht vaker dan in het verleden een advocaat meenemen. Dat geeft een wat scherpere analyse in de gesprekken.

Er zijn af en toe klachten die ingegeven worden door gevoelens van onrust en verlangen naar revanche. Het Classicaal Ccollege laat zich niet uit over de motieven, maar zal ten allen tijde proberen de rechtsgang zuiver te houden. Er is wel een mogelijkheid om in de onderbouwing bijzondere waarnemingen mee te nemen. En tijdens een zitting kan de vraag worden gesteld: ‘Wat wilt u bereiken?’ Zo’n vraag kan een opening bieden om tot verdere afstemming te komen.

Er zijn jaarlijks in de PKN ongeveer 25 zaken die aanhangig worden gemaakt bij de classicale colleges. In de regio Overijssel-Flevoland, Veluwe en Gelderland Zuid en Oost (er werken drie colleges samen als één college in deze regio) waren er vijf klachten in het achterliggende jaar.

Pioniersgemeente

Het breed moderamen besloot verder een gemeente met beperkte mogelijkheden een voorstel aan te reiken voor een plaatselijke regeling, waarmee men wellicht het kerkelijke leven verder kan onderbouwen.

Een voorstel om een pioniersgemeente een ‘ouderling met predikantsbevoegdheden’ te benoemen zal verder worden onderzocht.

Er werden draaiboeken vastgesteld voor het aanstaande werkbezoek van ds. René de Reuver en Maurits Stuivenberg op 11 april en een ontmoeting met werkgemeenschappen op 25 april.

Het breed moderamen stelde zich terughoudend op rond een cursusaanbod voor lectors. In ieder geval moet niet de indruk worden gewekt dat men voorbij gaat aan de plicht om predikanten te vinden om voor te gaan in kerkdiensten.

Het breed moderamen nam het initiatief om meer regie te nemen als een verkiezingsvoordracht voor de classis geen namen oplevert en bevestigd werd dat de verkiezing van leden van de generale synode in een vergadering plaatsvinden waarin de beleidsprioriteiten deel uit maken van de informatie die men de classis aanreikt.

Foto onder: mr. Ale Holsbrink van het Classicaal College voor het Opzicht in gesprek met Rikus Snel van het Classicaal College voor de Behandeling van Beheerszaken, op de achtergrond kijkt Janny Bunschoten, lid van het Breed Moderamen, toe.