Tafelen

Hoe kunnen we iets van het vakantiegevoel vasthouden? Veel mensen willen dat. Mijn tip: neem de tijd om te tafelen met elkaar. Dus niet bij het eten ‘hap, slok, weg’, maar kauwen, praten, en herkauwen. Tafelen dus.

De tafel is daarvoor merakel geschikt. Het is allereerst de plek om de calorieën op nivo te houden. Calorieën geven nieuwe energie. Die heb je nodig. Niet te veel natuurlijk. Diëtisten leggen uit dat je bij het eten eerst de groente moet opscheppen. Dan is het halve bord al vol en is er minder plek voor aardappels en vlees.    

Diëtisten gaan nog verder en adviseren vaste tijden voor het eten. ’t Beste is: 7.11 ’s morgens ontbijt, 12.38 warm eten en 18.14 avondeten. Dat geeft de beste balans. Lang niet iedereen houdt die tijden aan. Dat  merken ze op scholen, toen er Oekraïense vluchtelingen kwamen. De Nederlandse kinderen trokken om twaalf uur hun Tupperware-bakjes open. De Oekraïeners hadden niets. Bij navraag bleek dat zij gewend waren om pas om 15.00 uur ’s middags een lunch te gebruiken.

Tafelen. Soms spreken we over uitbuiken. Dat woord is minder mooi, vind ik. Al maakt het wel duidelijk dat er ook fysiek wat gebeurt na het eten. Dan gaat het bloed vooral naar je buik en is er minder zuurstof in de hersenen. Bij uitstek dus een moment om tot rust te komen en met elkaar van gedachten te wisselen. Even geen werk. Tijd voor elkaar. Juist dat  natafelen kan een vakantiegevoel oproepen. Het is informeel. Ik adviseer ouders die moeilijk kunnen praten met hun tiener, om het tafelmoment te gebruiken.  

In de kerk zijn we gewend aan de tafel. Wij hebben er een heel ritueel bij. Ooit aan het begin van onze jaartelling kwamen christenen bij elkaar. Ze aten samen. En ze tafelden. En dan stond er iemand op die zei: ‘We zijn nu wel zo gezellig bij elkaar en we versterken de innerlijke mens, maar weet je wat echt belangrijk is, dat wij ook geestelijk voedsel gebruiken’. En dan nam hij een brood en een glas wijn en dan verbond hij dat met de naam van Jezus Christus. Reden voor de protestanten om het thema ‘Aan Tafel’ tot jaarthema van 2022-2023 te kiezen.

Ook mensen die niet zo kerkelijk zijn, kunnen de diepgang van de tafel zoeken. Als je er de tijd voor neemt. Dan merk je dat je de rust ontvangt bij ’t keuvelen die je vooral kent van de vakantieperiode. Als je van hart tot hart spreekt, is het na afloop alsof de 'taofeltodde' je van binnen geraakt heeft.

Ds. Dirk van Keulen heeft een reeks artikelen geschreven over het begin van het tafelritueel in de vroege kerk. Wil je er iets van lezen? Klik hier.