Foto: Het CCBB kijkt mee in de plannen voor restauratie en verbouwing (archieffoto Steenwijk)

College voor beheerszaken zoekt nieuwe leden 


Het Classicaal College voor de Behandeling van Beheerszaken Overijssel-Flevoland (kortweg CCBB – OF)  zoekt nieuwe leden. Een brief met een dergelijke strekking is naar kerkenraden gegaan, naar colleges van kerkrentmeesters en naar colleges van diakenen.

Er zijn enkele vacatures ontstaan door mensen die aftreden. Het CCBB vraagt mensen om zich te melden als ze zelf beschikbaar zijn, en vraagt de vacatures door te geven aan eventuele gemeenteleden die benaderd zouden kunnen worden.

Het CCBB heeft vanuit de kerkorde als taak het toezien op de vermogensrechtelijke aangelegenheden van de gemeente en de diaconie. Het werkgebied is  de provincies Overijssel en Flevoland. Dit toezien vindt voornamelijk plaats door de beoordeling van jaarrekeningen en begrotingen van gemeente en diaconie en het beoordelen van de financiële situatie van de gemeente bij het beroepen van een predikant. Daarnaast dient het RCBB verklaringen af te geven bij het doen van sommige  rechtshandelingen door gemeente en/of diaconie. Een enkele maal is er ook een rol weggelegd voor het college in een conflictsituatie of ernstige financiële problemen.

 

Om al deze taken goed te kunnen uitvoeren is het college breed samengesteld. Aspecten daarbij zijn deskundigheid op financieel terrein, kennis van juridische en notariële zaken, vastgoed deskundigheid (waaronder nadrukkelijk ook monumentale kerken gerekend kunnen worden) en algemeen (kerkelijke) bestuurlijke vaardigheden.

Op dit moment bestaat het College voornamelijk uit  mannen en heeft het geen van de leden een specifieke kennis van het werkveld van de diaconie. CCBB-leden moeten lid zijn van een gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland en wonen in het werkgebied van het CCBB.