Foto: de doorgaande viering in Open Hof met hier als voorganger theologe Nieke Jansen uit Kampen
Kampen biedt kerkasiel
Wijkgemeente Open Hof, onderdeel van de Protestantse Gemeente Kampen, biedt kerkasiel aan de familie Babayants uit Oezbekistan. Dat hebben de voorzitter van de kerkenraad Bert Endedijk en ds. Kasper Jager bekend gemaakt in een persbericht.
Dominee Kasper Jager: Onze wijkgemeente wil de familie rust bieden en hoopt dat daardoor ook perspectief ontstaat voor al die kinderen die zich in dezelfde situatie bevinden. De familie Babayants loopt groot gevaar om uitgezet te worden. Vanuit die angst hebben zij op de deur van onze kerk geklopt.
Door de familie is een (herhaalde) asielprocedure gevoerd, met uiteindelijk een recente negatieve beslissing. Deze procedures hebben uiteindelijk 11 jaar geduurd, aldus het persbericht. De vier kinderen zijn geworteld in Nederland. Uitzetting van dit gezin is een schrijnende situatie, zoals ook is onderbouwd in een BIC rapport van de Rijksuniversiteit Groningen. Wij doen dan ook een beroep - zegt de vertegenwoordiging van de kerkenraad - op de overheid om met ons in gesprek te gaan over een pardonregeling voor dit gezin, evenals voor gezinnen in vergelijkbaar situaties. Onze kerk respecteert de regelgeving en de rechterlijke uitspraken, maar kan niet accepteren dat kinderen daarvan het slachtoffer worden.
Diverse media hebben over het initiatief bericht. Het NOS kwam er mee met de kop ‘Gezin dat uitgezet dreigt te worden krijgt onderdak in kerk Kampen’. De NOS wijst er op dat onder meer kinderrechtenorganisatie Defence for Children kritisch is op de procedure van de IND, omdat er te weinig naar het belang van de vier kinderen (3, 10, 14 en 20 jaar oud) zou zijn gekeken. Zij zijn in Nederland opgegroeid en hebben geen binding met Oezbekistan.
"Het geeft je stress, je weet niet wat er gaat gebeuren. Straks hebben we negen jaar gewacht voor niks", zei Ariana, een van de kinderen van het gezin vorig jaar tegen het Jeugdjournaal over het uitblijven van een beslissing of ze in Nederland mochten blijven.
De Stentor (onderdeel van het AD) bericht over de situatie met de kop: Met slimme truc voorkomt kerk in Kampen dat Oezbeekse gezin wordt uitgezet. Trouw wijst op de noodzaak een doorlopende kerkdienst te houden en heeft als kop: Een kerkdienst om te voorkomen dat Oezbeeks gezin wordt uitgezet.
Ds. Kasper Jager was in 2019 één van de pastores die vanuit het land participeerden in het kerkasiel in de Haagse Bethelkerk. Dominee Jager had destijds al met jongeren uit de Open Hof en de Burgwalkerk in Kampen afgesproken om de dienst die daarvoor nodig was voort te zetten. Uiteindelijk is het niet zo ver gekomen, omdat het asiel voor die tijd tot een einde kwam.
Het persbericht dat nu is verschenen gaat door op de Bijbelse motivatie: Wij zijn allemaal geschapen naar Gods beeld. Dat geldt ook voor de vreemdeling en de vluchteling. Toen dit gezin op onze deur klopte, hebben wij daarom als kerkenraad unaniem besloten dit asiel te verlenen.
Kerkasiel is voor ons een bijzondere vorm van pastoraat, aldus Bert Endedijk, voorzitter van de kerkenraad. De Open Hof is een plek waar dit gezin welkom is.
Kasper Jager: Wij doen wat wij altijd doen: een kerkdienst, maar dan doorlopend – zoals ook de behoefte om gedragen te worden doorlopend is. Wij willen het gezin bemoedigen, laten merken dat we er zijn als kerk, dat er een God is die geen mens laat vallen. We bidden, zingen, zijn stil, branden een kaars.
Als kerk willen wij niet gesteld worden voor het dilemma om te kiezen tussen het beschermen van het recht van kinderen en respect voor de overheid. Wij hopen dan ook op een spoedige dialoog met de verantwoordelijke politici.
De wijkgemeente zoekt mensen die willen voorgaan in het kerkasiel. Klik hier.
Foto onder: de Oezbeekse familie Babayants