Foto: Ds. Dick Juijn met de app voor zich; op de achtergrond de penningmeester van de Stichting Bedehuizen in Overijssel en Flevoland 

Dominee bedient klokken


‘Wil je het eens zien?’ Dominee Dick Juijn nam enkele van de bezoekers van de Stichting Bedehuizen in Overijssel en Flevoland zaterdag 20 juli mee naar buiten. Hij drukte een paar keer achter elkaar op zijn telefoon om een app te activeren. Er kwamen vier knoppen in beeld. ‘Als ik hier op druk, begint de kleinste te luiden’, zei hij. Hij voegde de daad bij het woord en even later plantte een licht geluid zich voort over de plaats van de ‘kwekweschudders’ (wieders van kweekgras, zoals de Deldenaren officieel heten). ‘Je kan ook meer klokken tegelijk luiden’, vervolgde Dick. En vervolgens drukte hij op de drie andere toetsen, waarna vier klokken vrolijk ‘tien over half drie’ beierden over de straten van het pittoreske stadje.

‘Het is wel voorgekomen, dat ik in Groningen was, dat ik moest beieren voor een uitvaart’, vertelt Dick. ‘De kerkrentmeesters hadden iemand nodig om de app te installeren en te bedienen. Ik vind dat soort dingen wel leuk. Dus het zit bij mij op de telefoon’. ‘Zijn er meer pastores die dat in hun profielschets meekregen?’, vroeg iemand in het gezelschap. ‘Ik weet alleen dat Gerard de Korte, bisschop van het bisdom Den Bosch, ook een app heeft, waarmee hij de klokken van de Sint-Jan in Den Bosch kan laten horen’, aldus de predikant uit Delden.

Delden heeft vier klokken die in de regel om 12 uur en om 21 uur luiden. De kleinste van de vier, de Poortersklok, klinkt steevast om 9 uur ’s avonds. Het was ooit een teken dat de Deldense poorten gingen sluiten. De poortersklok wordt ook wel de papklok genoemd. De boeren namen vroeger nog een bord pap op dat tijdstip en gingen dan naar bed. Er stond ooit een boete op het niet luiden van de klok. Als de kerk de plicht vergat, kon dat tot na de oorlog op een boete komen te staan van tien gulden per keer.