Foto: De Pollenkerk onder de rook van Vriezenveen

Werkgemeenschap ontmoet elkaar in de Pollenkerk die te koop staat 


Hoe belangrijk mag het kerkgebouw zijn voor het geloof? Is het gebouw een toevallige plek van samenkomst? Of kan je aan het gebouw identiteit ontlenen en een gevoel van heiligheid ontlenen? De werkgemeenschap Twente-Oost sprak daar over op 28 september 2023.

Er was alle reden dat onderwerp aan de orde te stellen. Want het is actueel in de regio. Hervormd Vriezenveen heeft besloten drie van de vier kerkgebouwen af te stoten en verder te gaan met de Grote Kerk en nieuwbouw waar men elkaar kan ontmoeten. Protestants Vriezenveen heeft een tijd samengekerkt met gereformeerd Westerhaar, maar is inmiddels weer terug in een deel van het gemeentehuis. En protestants Almelo heeft de intentie zich te concentreren op de Grote Kerk en de andere kerkgebouwen, voor zover men er zelf het beheer over voert, af te stoten.

De werkgemeenschap kwam bijeen in de Pollenkerk in Vriezenveen en dat is één van de kerken die in de verkoop staat.

Het gesprek was indringend. Enerzijds klonk de indringende wens om de plek van samenkomst te relativeren. De verkondiging van het evangelie en de missionaire houding zijn wezenlijk en niet de stenen. Aan de andere kant kan een gebouw een incarnatie zijn van Gods aanwezigheid. Mensen komen er van op toonhoogte.

Ter vergadering werden de gevoelens omtrent het gebouw en de ervaringen met gemeenteleden daarover uitgewisseld. Het is niet mogelijk één conclusie te trekken. De Bijbel zelf spreekt in verschillende toonsoorten. Enerzijds is er de grote liefde voor de tempel van Jeruzalem. Anderzijds is er de relativering van het gebouw van de synagoge.

Zicht in de Pollenkerk vanaf de kansel 

Het orgel van de Pollenkerk

Ds. Anne Prins (Vriezenveen, links) en ds. Marco Montagne (Almelo) kijken rond in de Pollenkerk

Vergaderruimte bij de Pollenkerk, waar de werkgemeenschap was neergestreken.