Foto: vrije associatie op een zwaar dossier (eigen archief)

Drie aanpassingen in quotum en solidariteitsheffing


De heffing voor de solidariteitskas blijft nog maximaal twee jaar gebaseerd op de oude regeling, namelijk vijf euro per belijdend lid. Dat schrijven Jurjen de Groot, algemeen directeur van de dienstenorganisatie en ds. Trijnie Bouw, preses van de generale synode aan colleges van kerkrentmeesters en van diakenen in Nederland.

De twee gezichtsbepalende ondertekenaars van de PKN geven in de brief een toelichting op de besluiten van de kleine synode op 13 december. Deze synodezittingen zijn niet publiek. Dus zijn mensen afhankelijk van de informatie die nadien naar buiten komt. Het ging op 13 december over de regelingen quotum en solidariteitskas. De officiële publicaties daarover volgen op 6 januari. Nu al geeft men in drie punten de kernveranderingen door.

Een eerste punt heeft dus te maken met het uitstel van een nieuwe regeling voor de solidariteitskas. De andere twee besluiten gaan over het quotum: opbrengsten uit subsidies en bijdragen (groep 85 volgens een intern rekenschema) blijven buiten de grondslag voor de quotumheffing. En baten van begraafplaatsen (groep 95.50 volgens een intern rekenschema) worden eveneens vanaf 1 januari 2025 buiten de grondslag voor het quotum gehouden.

Door de aanpassingen in de grondslag van het quotum heeft men het geheel kunnen doorrekenen en het quotumpercentage vastgesteld op 3,7 procent voor gemeenten en op 3,9 procent voor diaconieën (zonder 1,35 euro per belijdend lid).

Ten aanzien van de solidariteitskas verandert er de komende twee jaar niets. De kerkleiding wil de tijd gebruiken om met elkaar een kerkbreed gesprek te voeren over onderlinge solidariteit  tussen gemeenten en het werkzaam maken van het vermogen. Dit gesprek moet leiden tot een breed gedragen visie, waarin solidariteit tot zijn recht komt.

De kleine synode heet besloten dat alle gemeenten en diaconieën in het eerste kwartaal van 2025 een voorlopige aanslag ontvangen, gelijk aan die van 2024. Nadat het Generale College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen een uitspraak heeft gedaan over ingediende bezwaren, worden verschillen met de voorlopige aanslag verrekend.