Pastoresleerhuis Wierden
De classicale werkgroep Kerk & Israël Overijssel-Flevoland komt in 2023 met een pastores leerhuis in Wierden vanaf 23 januari en een regionale conferentiedag op 13 maart in Hellendoorn. Verder zijn er op vijf plaatsen lokale leerhuizen en in twee kerken speciale leerdiensten Tora en Evangelie.
Ds. Bart Gijsbertsen uit Kampen geeft dit jaar leiding aan het pastores leerhuis in Wierden. Hij neemt het boek Leviticus als uitgangspunt om geïnteresseerden mee te nemen in de raakvlakken tussen de joodse en de christelijke traditie. Er staan vier bijeenkomsten gepland, respectievelijk op maandag 23 januari, maandag 20 februari, maandag 27 maart en maandag 24 april.
Bart Gijsbertsen schrijft over de bijeenkomsten: ‘Judaïca bestuderen is één ding. Dat weerslag laten hebben op de christelijke theologie is nog een andere stap. Wat gebeurt er dan met onze dogmatiek, onze exegese, onze prediking en liturgie? In 2008 liet de PKN de zogenoemde IP-nota uitgaan. Een citaat daaruit: De kerk mag nooit vergeten dat Jezus een Jood was, opgegroeid in de Joodse traditie, levend met de Tenach. Hoezeer hij ook van ‘van boven’ komt, hij is in Israël thuis. Al zijn woorden hebben in de wereld van Israël hun ijkpunt; daarbuiten krijgen zijn woorden al gauw een andere betekenis. Daarom is de kerk er ook alles aan gelegen van Israël zelf te horen hoe het met de Tenach leefde en leeft en wil zij daarvan leren’.
De bijeenkomsten worden centraal gehouden: in de Geref. Kerk, Spoorstraat 5 (tegenover het station) in Wierden; uit alle hoeken van onze classis goed bereikbaar met openbaar vervoer.
Aanvang 11.00 uur, om 12.30 uur onderbreken we voor een lunch en om 13.15 uur pakken we de draad weer op, om af te sluiten rond 14.45 uur. Na afloop van een complete jaargang Pastores-Leerhuis wordt een bewijs van deelname uitgereikt. Voor de waardering van dit certificaat in je portfolio: het gaat om 28 uur studiebelasting in de vrije (niet-aangestuurde) ruimte. (7x 3 uur voor de bijeenkomsten en voor elke bijeenkomst 1 uur voorbereiding). Ter vergelijking: gemeten naar de vroegere rekeneenheid in studiepunten stond 28 uur voor 1 studiepunt. Kosten van deelname zijn voor dit voorjaar 4 x € 30,- = € 120, - (inclusief lunch). Aanmelding bij ds. Leon Eigenhuis, mleigenhuis@gmail.com, tel. 0572-785330
Dagconferentie
Op de dagconferentie van Kerk en Israël staat het Johannes-evangelie centraal. Dat sluit aan bij de alternatieve lezing van het oecumenische leesrooster. Het thema is: ‘Johannes lezen – historisch, literair, liturgisch’. De titel is toegesneden op de bijdrage van prof. dr. Peter Tomson die ervan uit gaat dat de johanneïsche “angst voor de Joden” niet uit de lucht komt vallen en ook de context aangeeft waarin op één of andere manier de johanneïsche christologie gelezen moet worden. De zgn. ‘aposunagōgos-teksten’ (excommunicatie teksten) in Johannes 9:22; 12:42 en 16:2 beschouwt hij als seinpalen in de geschiedenis van joden en christenen die duiden op de excommunicatie van christenen door de Farizeeën/rabbijnen. Zijn specifieke bijdrage is dat dit niet gebeurde middels de birkat ha-minim (zegenspreuk van de ketters), maar middels de regels voor het omgaan met minim/ketters. Ook hoopt hij zijn betoog in te kaderen in een korte beschouwing over het “liturgisch lezen”, zoals hij eerder deed in zijn boek ‘Als dit uit de Hemel is...’.
Dr. Marius Heemstra is gevraagd om op het referaat van Peter Tomson te willen reageren. Marius schreef een boeiende studie over de ‘parting of the ways’ (het uitééngaan van Joden en christenen) in relatie tot de Ficus Judaïcus, de Romeinse instantie die ingericht was om de Joodse belasting te incasseren van alle Joden binnen het rijk na de verwoesting van de tempel in Jeruzalem in het jaar 70.
Zoals gebruikelijk begint de conferentie in ‘d Oalen Griezen, het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in Hellendoorn, met een ochtendgebed dat geleid zal worden door ds. Hans van Dalen (Nijverdal) en ds. Richard Vissinga leidt de buzz-groepen in de zaal.
In de middag worden een aantal workshops gegeven. In twee ervan kan doorgepraat worden met beide inleiders. Daarnaast zal prof. dr. Annette Merz een workshop (90 minuten) leiden in de vorm van een bibliodrama of een biblioloog over het conflict tussen Jezus en de Joden/Farizeeën in Johannes 9, oftewel het verhaal over de blindgeborene. Ds. Klaas Touwen (Nederlands predikant voor Zuid-Duitsland) zal een workshop leiden over de Johannesliederen van Willem Barnard; Klaas zit in de redactieraad van het grootse driedelige werk ‘In vuur en wind’, dat toelichtingen biedt bij alle door Willem Barnard geschreven liederen. ‘In vuur en wind’ zal op 23 april a.s. het licht zien (zie de boekentafel van Skandalon). En last but not least zal dr. Anne Marijke Spijkerboer de conferentie afsluiten met een korte beschouwing over, of een gesproken column bij een kunstwerk met betrekking tot de evangelist Johannes. Al met al een groots programma bij dit eerste lustrum van de Hellendoorn Conferenties.
Lokale initiatieven
Er zijn diverse plaatselijke leerhuizen in de classis Overijssel-Flevoland.
* Almelo. Het leerhuis Ben Sira in de Schouw, Kerkplein 3 te Almelo houdt op dinsdagen van 10.30 uur tot 12.00 uur bijeenkomsten bijbels hebreeuws voor beginners o.l.v. dr. Otto Mulder. Het gaat aan de hand van Genesis 47-50. De eerste bijeenkomst is 10 januari.
* Dalfsen. Het leerhuis Profetie en profeten (in het bijzonder Amos en Hosea) komt bijeen van 14 tot 16 uur in het kerkelijk centrum De Overkant, Kerkplein 22 te Dalfsen o.l.v. onder meer Dodo van Uden. De eerste bijeenkomst is 23 januari.
* Dedemsvaart. Serie ontmoetingen in De Fontein, Hoofdvaart 7, te beginnen op 16 februari met Jacob Keegstra van de internationale christelijke ambassade.
* Hellendoorn/Nijverdal. Leerhuis over de bijzondere relatie met Israël o.l.v. ds. Leon Eigenhuis in Het Centrum, Constantijnstraat 7a te Nijverdal. Eerstvolgende bijeenkomst op 30 januari.
* Kampen. Lezingen, waarvan de eerstvolgende op 24 januari in het Broederhuis, Broederstraat 16 m.m.v. ds. W.W.J. Glashouwer, aanvang 20.00 uur.
Verder zijn er op twee plaatsen leerdiensten Tora en Evangelie, namelijk in Kampen en in Hellendoorn. De eerstvolgende dienst in Kampen is op 29 januari o.l.v. ds. Lex Boot in Open Hof, Lelystraat 49. De eerstvolgende dienst in Hellendoorn/Nijverdal is op 26 februari o.l.v. ds. Bart Gijsbertsen in Hellendoorn ‘s avonds.
Foto: Ds. Bart Gijsbertsen tijdens een spreekbeurt