Foto: Het boek over Fijnebuik telt 144 pagina's en is te koop voor 19 euro

Presentatie over zwalkende Zwolse dominee 


Ds. Henk de Jong, emeritus-predikant uit Kampen, presenteert op 26 oktober een boek over de Zwolse predikant ds. Barend Fijnebuik. De presentatie vindt plaats in de Plantagekerk in Zwolle en begint om 14.00 uur.

Wie was deze bijzondere Zwollenaar? In vogelvlucht kan het volgende over hem vermeld worden. Hij werd op 7 maart 1800 geboren in de Nieuwstraat te Zwolle. Na een opleiding tot timmerman voelt hij zich geroepen zendeling te worden. Hij volgt een opleiding in Rotterdam. In 1824 beschrijft hij in een dagboekje hoe hij de zomervakantie in Zwolle doorbrengt. Henk de Jong schrijft: ‘Als je leest hoe hij tal van bezoeken aflegt, lijkt het of je rondloopt in het Zwolle van precies tweehonderd jaar geleden’.

Fijnebuik durfde uiteindelijk de stap naar het verre oosten niet te wagen en trekt zich terug. Daarna studeert hij in Leiden voor predikant. Hij huwt op 30-jarige leeftijd een schatrijke weduwe en kan zich voortaan per rijtuig naar de colleges laten brengen. Achtereenvolgens is hij hervormd predikant te Zoutelande, Zwartsluis, Vlissingen en Hoogeveen.

Hij maakt de overstap naar de afgescheiden kerken en wordt predikant in Schiedam. Het bevalt hem daar niet. Binnen een half jaar vertrekt hij en wordt na enige tijd predikant van de afgescheiden gemeente in Zwolle. Hij schenkt de gemeente een mooi orgel, dat nog steeds dienstdoet in de Plantagekerk.

In Zwolle gaat alles echter helemaal mis. Hij wordt geschorst en afgezet. Fijnebuik probeert nog opnieuw weer predikant te worden in de Hervormde Kerk.  Maar die vlieger gaat niet op. Weer lid worden mag wel, maar weer dominee worden in de Hervormde Kerk is er niet meer bij.

 

Henk de Jong is gefascineerd door zijn leven. ‘Als emeritus vond ik de tijd om het hele verhaal over deze bijzonder dominee op te schrijven’, zegt hij in een uitnodiging. ‘Hoewel Fijnebuik geen held was - hij ging vaak in de fout - vind ik dat hij weldegelijk van betekenis is geweest. Dat hoop ik duidelijk te maken’.

Uitleg over het orgel wordt gegeven door organist Martin van Heerde, die samen met Marijn de Jong (een zoon van Henk de Jong) het orgel gaat bespelen.


Tijd:
 14.00-15.30 uur.

Plaats: Plantagekerk, Ter Pelkwijkstr.17, 8011 EE Zwolle.