Foto: De Ark in Dronten gefotografeerd vanaf de zorginstelling

Kerk in Dronten voortaan dagelijks open


De Protestantse gemeente te Dronten heeft vanaf 2 september dagelijks de deuren geopend van het kerkcentrum De Ark. Op die manier wil men ruimte bieden voor mensen die behoefte hebben aan een praatje, of juist de stilte zoeken. De gemeente gaat niet over één nacht ijs en zorgt onder meer voor vrijwilligers die het project begeleiden.

Diverse media hebben van het initiatief melding gemaakt, naast een lokaal huis-aan-huis-orgaan De Drontenaar heeft Omroep Flevoland een reportage gemaakt en het Reformatorisch Dagblad nam woorden op van de burgemeester, die de opening verrichtte.

Onder de noemer ‘Open Ark’ opende de Protestantse Gemeente Dronten dagelijks haar deuren van het kerkcentrum De Ark. De deuren stonden al open, als er activiteiten zijn, maar men koos er voor ook beschikbaar te zijn als er niet direct evenementen zijn. Ook voor levensvragen kan men terecht, of om een kaarsje aan te steken, of om rust te ervaren, of om een kopje koffie te drinken met de gastheer of gastvrouw.

Burgemeester Jean Paul Gebben verrichtte op maandag 2 september de openingshandeling. De burgemeester stak bij die gelegenheid een kaarsje aan. Het Reformatorisch Dagblad citeerde de burgemeester. ‘Burgemeester Jean Paul Gebben van de gemeente Dronten roept alle kerken in Nederland op ‘om hun deuren open te gooien’. Vanaf dat moment is de kerk elke ochtend open van tien tot twaalf uur en ’s avonds van half acht tot half tien.

Initiatiefnemer Harko Boswijk van de Protestantse gemeente Dronten zei in de Drontenaar: ‘We zijn een kerkgemeenschap die deel uitmaakt van de Drontense samenleving en er ook voor die samenleving wil zijn als daar behoefte aan is’. Het gesprek kan gaan over koetjes en kalfjes, vertelde Boswijk voor Omroep Flevoland, maar het mag ook gaan over levensvragen waar iemand mee zit.

Volgens Boswijk voor de camera van Omroep Flevoland is de maatschappij veranderd en is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om naar de kerk te gaan. ‘Toen kwamen we eropuit dat we er voor de gemeenschap willen zijn en we willen letterlijk en figuurlijk openstaan’. Vanwege de uitgebreidere openingstijden moesten er veel vrijwilligers opgetrommeld worden. Volgens Boswijk hebben er zich meer dan vijftig mensen aangemeld.

De Ark in Dronten volgt met de nieuwe openingstijden het initiatief dat ook vorm kreeg in Lelystad; daar is de Ontmoetingskerk eveneens elke dag open van 10.00 tot 12.00 uur.



Zie Omroep Flevoland voor beelden: klik hier