Foto: associatieve foto van kunstexpositie in Deventer kerk (archief)

Vijfhonderdste GroeneKerk


Er zijn inmiddels 500 kerken die het label ‘GroeneKerk’ mochten ontvangen. Met de aanmelding van de kerk in de Leeuwarder wijk Camminghaburen kwam het vijfde hondertal vol. In Overijssel zijn 37 kerken aangesloten bij het initiatief en in Flevoland 9. Daarmee ligt de classis Overijssel-Flevoland precies op het landelijk gemiddelde.

De organisatie geeft aan dat er meer dan twintig denominaties meedoen; in de classis Overijssel-Flevoland zijn de protestantse en de ngk-gemeentes in de meerderheid. Je ziet het bijvoorbeeld in Almere; de vier protestantse kerken (Haven, Stad, Poort en Buiten) nemen deel en de ngk-kerk ter plaatse. In Enschede zijn bijvoorbeeld de Ontmoetingskerk (PKN) en de Lasonderkerk (NGK) participant.

Carla Dik-Faber, projectleider GroeneKerken vertelt tegen Nieuw Wij over de vijfhonderdste deelnemer: “We zijn er heel blij mee dat steeds meer kerken zich aansluiten bij het netwerk. Met ons team geven we kerkvergroeners inspiratie en praktische tips, maar kerken inspireren ook elkaar, zoals in Leeuwarden en omgeving. We zien heel mooie dingen gebeuren, zoals het aanleggen van een biodiverse kerktuin of het organiseren van een themazondag met een groene preek. Samen vanuit geloof groene stappen zetten is heel hoopvol!”

Op de website van GroeneKerken staat een vernieuwde kerkenkaart waar alle aangesloten kerken gevonden kunnen worden. Kerken kunnen hier op zoek gaan naar andere groene kerken in de regio of kerken van dezelfde denominatie. Ook is er een GroeneKerken-app, bedoeld voor kerkvergroeners uit groene kerken, om vragen te stellen en tips en informatie uit te wisselen.

Maatschappij van Welstand en Kerk in Actie zijn dragers van GroeneKerken.