Foto: Pastores wachten voor de Grote Kerk in Steenwijk totdat de deur opengaat
Rouwbegeleiding door vrijwilligers groeit
Je kan het een trend noemen. Steeds meer gemeenten verkennen de mogelijkheden om gemeenteleden leiding te laten geven aan rouwsamenkomsten. Tijdens de werkgemeenschap op 14 november in Steenwijk vertelden de pastores in Steenwijk hoe ze vrijwilligers daarop voorbereiden.
De protestantse gemeente te Steenwijk heeft een verpleeghuis waar mensen uit de hele regio komen. Dat geeft extra druk op de inzet van pastores. In een jaar tijd kan het aantal uitvaarten oplopen tot vijftig, misschien wel zestig per jaar. Reden voor pastores om met vooruitziende blik de vraag te stellen of men de pastores daarop wil inzetten of juist andere mensen, zodat er voor de pastores ruimte blijft om ander werk op te pakken. In Steenwijk koos men voor het laatste.
Zes mensen in Steenwijk volgden een speciale training voor stervensbeleiding, uitvaartverzorging en rouwpastoraat (SUR). Ze werden aangesteld als ouderling met een bepaalde opdracht. In ongeveer de helft van het aantal begrafenissen en crematies worden zij ingezet. De mensen kennen hen of er is ruimte om andere mensen dan de pastores in te zetten. De aanpak slaat aan. Reden voor de pastores in Steenwijk zelf een nieuwe cursus op te starten om het aantal beschikbare vrijwilligers verder uit te breiden. Voor de periode januari tot juni zijn er weer zes aanmeldingen.
De protestantse kerk in Steenwijk heeft de gemeente zorgvuldig geÏnformeerd over het SUR-team. Er is een folder meegestuurd met het kerkblad. De eerste groep vrijwilligers bestond voornamelijk uit (ex-)ambtsdragers. De tweede groep is samengesteld vanuit het geheel van de gemeente.
In de werkgemeenschap ontspon zich een gesprek over de theologie. Calvijn zag de lijkprediking niet als een kerntaak van de gemeente. Het is eigenlijk nog maar van de laatste generatie dat we in onze cultuur de gewoonte hebben opgepakt om het afscheid superindividueel in te kleuren.
Uit een inventarisatie tijdens de werkgemeenschap bleek verder dat de betalingen rond een begrafenis of crematie per gemeente behoorlijk verschillen. Enkele gemeenten laten de familie betalen voor zowel het kerkgebouw, de pastor, de organist en de liturgie. Anderen kennen een nuancering afhankelijk van de vraag of mensen via de kerkelijke bijdrage in de achterliggende tijd al hebben bijgedragen of niet.