Beoogd kabinet overweegt aftrek giften te beperken
De fiscale regelingen rondom giften worden de komende jaren beperkt. Een eerste stap wordt gezet in 2025. Dat schrijft KPMG op internet in een analyse over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.
Het Nederlands Dagblad schrijft over de consequenties. Mensen die jaarlijks giften op hun belastingformulier invullen, zullen merken dat het belastingvoordeel halveert. De voordelen van een periodieke gift verdwijnen. En het midden- en kleinbedrijf mag giften niet meer van de belasting aftrekken. De overheid houdt daarmee in 2025 100 miljoen extra aan middelen over; en dat bedrag zal oplopen tot 250 miljoen euro. Als er geen giftenaftrek bestond zou de overheid in totaal 460 miljoen euro meer aan belastingen kunnen innen.
De ratio voor het beperken van de giftenaftrek, aldus het Nederlands Dagblad, is dat de huidige regelingen lastig te controleren zijn door de belastingdienst. Men vermoedt dat een sobere regeling niet ten koste hoeft te gaan van de bereidheid onder mensen om goede doelen met giften te steunen. Het is de bedoeling dat de bewindsvoerders op financiën, verantwoordelijk voor belastingen, met een verdere uitwerking gaan komen.
De kerken hebben over het algemeen wel de gewoonte om in de publiciteit over giften te wijzen op het belastingvoordeel. ‘Voor hetzelfde geld geeft u meer’ is bijvoorbeeld een gebruikte slogan. Insiders vermoeden dat donoren zich kunnen laten verleiden een hogere gift af te staan als ze weten dat een deel via belastingvoordeel terugkeert in de lagere belasting die ze hebben af te dragen.
De plannen geven verder aan dat men de maatschappelijke diensttijd wil afschaffen. De regeringscoalitie wil er geen geld meer voor uittrekken. Dat levert in 2025 nog eens 105 miljoen euro extra op, en dat bedrag kan oplopen naar 200 miljoen euro. Sommige kerken lieten jonge mensen hun maatschappelijke diensttijd uitoefenen binnen de muren van de kerk.
Helemaal onverwacht hoeven de plannen niet te zijn. Tijdens een vrijwilligerscongres van de provincie Overijssel presenteerde één van de inleiders een analyse van verkiezingsprogramma's op het trefwoord 'vrijwilligersbeleid'. Daaruit bleek dat nogal wat jonge partijen weinig hebben opgeschreven over dat thema.