Wandelend van Luttelgeest naar Rijssen
Ds. Dirk van Keulen is van standplaats veranderd. Hij verruilde de gemeente Luttelgeest in de Noordoostpolder voor de gemeente Rijssen Open Hof. De plaatsen liggen op ongeveer honderd kilometer van elkaar. Hij heeft deze route in etappes gelopen. Het laatste stukje – zo vertelt Dirk van Keulen tegen Leo Polhuys in het Gezamenlijk Zondagsblad – is van Haarle naar Rijssen. ‘Al wandelend heb ik allerlei dingen gezien die ik nooit eerder zou hebben opgemerkt’.
Het Zondagsblad verhaalt deze weel hoe Dirk van Keulen tijdens de intrededienst in Rijssen binnenkwam met loopschoenen aan. ‘Die had ik even daarvoor aangetrokken’, vertelt hij. ‘Mijn collega was me een stukje tegemoet komen lopen voorafgaand aan de dienst. Ik heb tijdens de coronacrisis het wandelen ontdekt, nadat ik het boekje ‘Je keek te ver’ van Marjoleine de Vos had gelezen, een aanrader’.
Dirk van Keulen sluit daarmee aan bij een brede ontdekking in deze coronatijd. Nederlanders hebben het wandelen herontdekt. De coronacrisis dwingt tot andere vormen van ontspanning en ziedaar: je ziet mensen weer door het landschap kuieren. Schrijvers als Marjoleine de Vos benoemen het. Marjoleine de Vos woont in het Groningse Zeerijp en heeft in het boek ‘Je keek te ver’ vertelt over haar wandelingen door het Groningse landschap. Vaak merkt ze zijn we met onze gedachten te ver weg en zien we te weinig datgene wat voor handen is.
Het Gezamenlijk Zondagsblad geeft een doorkijkje in de ervaringen van Dirk met twee gemeenten die beiden in de classis Overijssel-Flevoland liggen. Luttelgeest is een polderdorp, waar ooit een hervormde, gereformeerde en rooms-katholieke kerk stonden. De bevolking woont midden in het landbouwarsenaal en verdient er op een bepaalde manier een boterham aan. Het dorp is oecumenisch ingesteld, vertelt Dirk. ‘Het eerste echtpaar van wie ik een kind doopte, was gemengd rooms-katholiek en protestant’. Een aantal rooms-katholieken kerkt zelfs bij de protestantse gemeente omdat ze voor een eigen rooms-katholieke dienst het dorp uit moeten. De dorpen in de Noordoostpolder, evalueert Dirk van Keulen, hadden bij zijn komst meest nog een eigen voorganger. Maar ze zullen steeds meer in gezamenlijkheid moeten optrekken.
Dirk van Keulen ervaart in Rijssen een grote kerkelijke betrokkenheid. Hij herinnert zich de gesprekken met de beroepingscommissie. Die waren enthousiast en open. In zijn nieuwe woon- en werkplaats krijgen vorming en toerusting en liturgie volop aandacht. Dat laatste past weer goed bij de functie die Dirk heeft als voorzitter van de landelijke werkgroep Eredienst en Kerkmuziek bij de Protestantse Kerk.
Voor meer informatie over het Gezamenlijk Zondagsblad en een eventueel abonnement: henriette@topic-cc.nl