Top kerk naar Flevoland
De top van de Protestantse Kerk is op werkbezoek geweest in Flevoland op 10 oktober. ’s Ochtends staat er een bezoek op het programma aan de jongste stad van Europa, Almere. ’s Middags gaat de karavaan naar één van de oudste vissersdorpen in Nederland op het voormalige eiland Urk.
De landelijke kerk maakt werkbezoeken naar een classis. Het is een manier om de voeling met de plaatselijke situaties te vergroten. Eerder werden er onder meer bezoeken gebracht aan Friesland en Utrecht. Op 10 oktober is Overijssel-Flevoland aan de beurt. Het gaat om de volgende mensen: Jurjen de Groot (directeur van de dienstenorganisatie, ’s ochtends in Almere), ds. Hans van Ark (directeur Kerk en Werk, ’s middags op Urk), dr. René de Reuver (scriba van de landelijke synode, de hele dag), ds. Nynke Dijkstra - Algra (beleidssecretaris, de hele dag), Roelien Smit (communicatie en marketing). Als gastheer vanuit de classis treedt de classispredikant op (ds. Klaas van der Kamp).
Naar verwachting bieden Almere en Urk een mooi complementair, volledig beeld: enerzijds de seculiere snel groeiende stad; anderzijds de loyale context van Urk met een indrukwekkende kerkelijke infrastructuur en betrokkenheid van mensen. Centrale thema's tijdens het bezoek zijn spiritualiteit, verbinding en duurzaamheid.
In Almere spreekt de delegatie met onder meer: ds. Rianne Veenstra (predikante Almere), Jan Denkers (voorzitter AKR), Hajo Witzel (diaconie) en Pieter ter Veen (emeritus). Het bezoek begint in de Drieklank. Ds. Rianne Veenstra vertelt wat er zoal gebeurt en Jan Denkers geeft inzicht in de omvang van Almere, de aanwezigheid van de kerk en de uitdagingen. In het afrondende deel vertelt ds. Pieter ter Veen over de plannen voor de Floriade en de pionierservaringen.
De delegatie gaat daarna de auto in voor een korte tocht door de meest groene stad van Nederland. Er worden tussenstops gemaakt bij de Evenaar, in de volksmond ook wel de reli-boulevard van Almere geheten, en bij de bouwput van de Floriade bij het Weerwater van Almere. Er wordt tekst en uitleg gegeven over de mogelijkheid als kerk inspiratie te bieden aan het geheel van de Flevolandse samenleving en over de mogelijkheid met het thema duurzaamheid in te spelen op de ontwikkeling van de grote tuinbouwbeurs. Daarna gaat het richting het diaconaal dienstencentrum De Steiger, waar Hajo Witzel als voorzitter diaconie ingaat op de voedselbank (VLA) in en de goederenafdeling. Hij vertelt ondertussen iets over de armoedeproblematiek in Almere en over de visie van het voedsel- en dienstenloket.
Op Urk is er een maaltijd samen met de diverse predikanten en pastores van Urk, dat zijn: ds. G. van Zanden (GKN), ds. E.J. Terpstra (GKN), ds. J. Hoekman (NHK Ark), ds. W.P. Emaus (NHK Bron), ds. C. Kelemen (reeds werkzaam binnen de Geref. Kerk, binnenkort ook in Nederland beroepbaar), prop. H.J. van der Wal NHK Ark, pastoraal medewerker) en Sjoerd Bakker (jongerenwerker Geref. Kerk). Het thema luidt: ‘Hoe is het predikant/pastor op Urk te zijn?’
Vanaf kwart over twee gaat het verder naar de hervormde gemeente de Ark. Daar wordt verder van gedachten gewisseld over het jeugdwerk. Er zijn enkele jeugdouderlingen en mensen uit het jeugdwerk. Jeugdwerker Sjoerd Bakker, jeugdwerker Gereformeerde Kerk, vertelt over de aanpak van het jeugdwerk in Dronten. Een bezoek aan Waypoint bij Klaas Kapitein sluit de dag af. Omstreeks half vijf gaat de delegatie weer richting Utrecht.
Foto: Floriadeterrein vanaf het Weerwater bij Almere