Foto: associatieve foto (archief)

Jonge Zinzoekers in Almere gaat volgende fase in


Hoe maak je levensvragen bespreekbaar met jonge mensen? Dat is de leidende vraag van het project ‘Jonge zingevers’ in Almere. De vraag stond ook centraal bij een onderzoek op Almeerse middelbare scholen en hogescholen. Het onderzoek toonde aan dat jonge mensen geïnteresseerd zijn in zingevingsvragen en die het liefst op een ontspannen manier en in een groep bespreken.


De protestantse kerk in Almere werkt in één van de meest geseculariseerde omgevingen van Nederland. Tegelijk is Almere de snelst groeiende stad van de Lage Landen. In 1980 was er nog geen enkel huis en nu zijn er al zo’n 215.000 inwoners. Meer dan op andere plaatsen stelt dat drie wijkkerkenraden en de algemene kerkenraad voor de vraag hoe men mensen kan bereiken in nieuwe wijken waar nog geen kerkelijk leven is en hoe men jonge mensen kan aanspreken die weinig institutionele uitdaging ervaren. Het project ‘Jonge Zinzoekers’ wil daarop inhaken. Sandra Scheffel is aangesteld om met een initiatiefgroep eerste lijnen te trekken. De initiatiefgroep bestaat uit mensen als Jan van Berkel, Jan Denkers, Martine Visser en ds. Rianne Veenstra.

Er werden interviews gehouden met jongeren. Daaruit kwam de belangstelling voor zingeving naar voren. De inkleuring daarvan is anders dan bij de manier waarop oudere generaties hun levensbeschouwing aan de dag leggen. De jonge mensen zoeken ruimte voor zelfexpressie, spontaan informeel contact en zelfontwikkeling. Ook dient er uitleg te worden gegeven over wat zingeving is en hoe je hier zelf mee bezig kan zijn. Bij elke activiteit dient er aandacht te worden besteed aan de sociale veiligheid, zodat men zich veilig voelt om over het persoonlijke zingevingsproces te praten.


De Jonge Zinzoekers in Almere brengen klassieke, christelijke waarden in, zoals barmhartigheid, respect en naastenliefde. De gedachte is dat het om algemene menselijke waarden gaat. Ze kunnen bijdragen in de mentale gezondheid van jongeren. Ze kunnen veerkracht opleveren, verbinding en levenslust. Onderzoek toont aan dat zingeving een zeer belangrijke factor van de mentale gezondheid is (Samman 2007 en Arslan et al., 2022). Bovendien neemt de mentale gezondheid van jongeren af en ervaren steeds meer jongeren mentale gezondheidsproblemen als angst, stress en eenzaamheid (Dopmeijer et al., 2021).


Het project Jonge Zinzoekers heeft inmiddels lijnen uitgezet met vier scholen. Het is de bedoeling dat er in 2024 workshops worden uitgezet. Met de ‘Camino van Almere’ gaan jongeren op ontdekking door verschillende gebedshuizen in de stad, waar ze nadenken over hun eigen zingeving. In de workshop ‘Rust tussen de stoorzenders’ gaan we in op social media en ontdekken jongeren wat ze écht belangrijk vinden en hoe ze hun tijd willen besteden, naast de telefoon. Naast bovenstaande geplande workshops zijn er gesprekken gaande met andere partners.