
Foto: een voorbeeld van een bredere inzet van een religieus gebouw
Podcast over de toekomst van religieus erfgoed
Er is een podcast uitgebracht over de toekomst van het religieus erfgoed. De opnames laten zien hoe je van een visie op de kerk kunt komen tot actie voor een brede inbedding; van papier naar praktijk en daardoorheen wat verschillende betrokkenen kunnen bijdragen aan de veranderingen.
De podcast is een productie van MAE Heritage en De Kerkvernieuwers, mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de kaderregeling OCW. Zij hebben opnames gemaakt tijdens een congres over de Toekomst van Religieus Erfgoed in Zwolle, gehouden op 28 november 2024. Ze gaan door op de hoogtepunten, op inzichten en vooral over de toekomst van religieus erfgoed.
Op 28 november vond er, zes jaar na de start van de kerkenvisies, in het Academiehuis de Grote Kerk een groot congres plaats over religieus erfgoed. Vanuit het hele land kwamen ambtenaren, professionals, kerkfunctionarissen en andere betrokkenen naar Zwolle om samen na te denken over een vraag die even eenvoudig als complex is: ‘En nu?’
Klaas van der Kamp komt aan het woord als deelnemer uit een religieuze gemeenschap. Hij zegt onder meer: ‘De belangrijkste vraag vind ik: Kan je een kerkgebouw niet alleen religieus gebruiken, maar kan je het gebouw de ziel van de samenleving laten zijn en alle activiteiten in de buurt van de kerk onderdak geven? Dat is wel een cultuuromslag. In dorpen waar maar één kerkgebouw is, zie je dat de hele leefgemeenschap zich inspant dat gebouw te bewaren. Je merkt dat het eigenaarschap overgaat naar de stichting van de dorpsgemeenschap die het belangrijk vindt dat er een plek is, een centrum, waar je naar binnen kunt gaan. Het kerkgebouw is dan de ziel van de samenleving waar iedereen binnen kan lopen’.
Geïnterviewden zijn: Petra Schilders, Judith Toebast, Judith van der Klip, Klaas van der Kamp, Natascha Bakker, Jetske van Oosten, Wendelien Wouters, James Kennedy, Joost Röselaers, Edwin Kostter en Lineke Minkjan.
Klik: ‘After-podcast' congres Toekomst Religieus Erfgoed Zwolle • RCE-podcast