Foto: Ds. Frank Dieter Fischbach is 1 juli officieel begonnen als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese Kerken; één van zijn eerste daden was het versturen van een concept-tekst van de Charta Oecumenica, die later als gezaghebbende tekst de oecumenische agenda in Europa bepaalt

Consultaties over richtinggevende tekst voor oecumene in Europa


De Europese Kerkenconferentie en de Europese bisschoppenconferentie hebben een concepttekst naar buiten gebracht van een vernieuwde Charta Oecumenica. Lidkerken, nationale Raden van Kerken, partnerorganisaties hebben 1 juli 2024 een uitnodiging ontvangen om op de tekst te reageren.  

De oude versie van Charta Oecumenica dateert uit 2001 en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het invullen van de Europese oecumenische agenda de laatste tientallen jaren. De handtekeningen van de CEC (Europese Kerkenconferentie) en de CCEE (Europese bisschoppenconferentie) hebben bijgedragen aan het gezag van de verklaring.

De gewijzigde omstandigheden in Europa maken het zinvol om met een vernieuwde tekst te komen, aldus ds. Frank Dieter Fischbach (secretaris-generaal van de CEC) en Lea Schlenker (lid van de Joint Working Group namens de CEC) in een begeleidend schrijven aan CEC-leden en – partners. De centrale organen van CEC en CCEE hebben een eerste versie vrijgegeven en nu kunnen oecumenische organen en lidkerken reageren en eventuele wijzigingen en aanvullingen aanreiken. Men vraagt om reacties voor 15 oktober 2024. De ‘Joint Working Group’ (een gezamenlijke werkgroep van CEC en CCEE) zal de reacties verwerken en waar zinvol de tekst aanpassen. Daarna zullen de bestuurlijke organen een definitieve tekst vaststellen.

‘De consultatie binnen CEC en CCEE is een sleutelonderdeel voor het aanpassen van de Charta Oecumenica, die uiteindelijk zal leiden tot een tekst waar de kerken baat bij hebben bij het invullen van hun oecumenische beleid de komende jaren’, aldus Fischbach en Schlenker in een begeleidend schrijven.

Voor de voorlopige tekst van Charta: Klik hier.
Voor de bespreking van het concept in het bestuur van de CEC: Klik hier.