Foto: associatief gekozen beeld uit eigen collectie van schilderij 'Cross' gemaakt door Jan Henderikse en te vinden in Eicas museum te Deventer

Bijspijkeruur van oecumene


Wil je wel eens zien hoe er internationaal wordt gepraat over theologie en kerk? Gewoon een uurtje thuis achter de computer zitten en tegelijk wat meer idee krijgen van wat er theologisch loos is in Europa? Doe dan gratis mee met het internationaal webinar dat de Europese Kerkenconferentie organiseert op 4 september. De voertaal is Engels.

De Europese koepel gaat een uur lang in op de geactualiseerde tekst van Charta Oecumenica. Je zou de Charta een actuele geloofsbelijdenis kunnen noemen van waar de kerken in Europa voor staan.

Het eerste ontwerp van de geactualiseerde Charta Oecumenica werd eerder dit jaar goedgekeurd door het bestuur van de CEC. Ds. Klaas van der Kamp, classispredikant in Overijssel-Flevoland, maakt daar namens de PKN deel van uit. Naast de CEC heeft ook de CCEE, de Europese Bisschoppenconferentie, ingestemd met het concept.

Het ontwerp is gedeeld met de lidkerken en andere partners. Wie wil mag met aanvullende suggesties komen. Het raadplegingsproces, dat loopt van 1 juli tot en met 15 oktober, biedt de mogelijkheid om op het ontwerp te reageren. Het online-evenement heeft tot doel iedereen de kans te geven de inhoud te begrijpen.

Leidinggevenden van kerken en koepels is gevraagd om een bijdrage te leveren aan het webinar. Zij zullen informatie verstrekken over de voortgang van de herziening van de Charta.

De sprekers zijn:

  • Gintaras Grušas, voorzitter van de Europese bisschoppenconferentie
  • Aartsbisschop Nikitas van Thyateira en Groot-Brittannië, voorzitter van CEC
  • Kardinaal Grzegorz Ryś, werkgroep CEC-CCEE Charta Oecumenica
  • Lea Schlenker, werkgroep CEC-CCEE Charta Oecumenica
  • Moderator: ds. Frank-Dieter Fischbach, secretaris-generaal van de CEC
  • Liturgische inleiding en conclusie: Zr. Estelle M. Sogbu, werkgroep CEC-CCEE Charta Oecumenica

Het evenement, georganiseerd via Zoom, wordt gehost door CEC. Voor de website van CEC met achtergronden over het consultatieproces en de gelegenheid zich aan te melden voor het webinar:
https://ceceurope.org/events/consultation-process-of-the-new-charta-oecumenica

Klaas van der Kamp schreef als bestuurder eerder over de Charta. Klik hier:  

https://www.klaasvanderkamp.nl/nieuws-4/2024/nieuwe-charta-oecumenica

Foto onder: Frank-Dieter Fischbach, gespreksleider tijdens het webinar