Foto: Pollenkerk

Drie kerkgebouwen Vriezenveen vinden herbestemming


De hervormde gemeente te Vriezenveen heeft de verkoop van drie kerkgebouwen min of meer afgesloten. Drie van de vier kerkgebouwen vonden een zinvolle herbestemming; twee werden overgenomen door een zusterkerk, één kerkgebouw krijgt een sociaal maatschappelijke functie. De drie verkochte gebouwen hebben geen formele monumentenstatus.

Het Reformatorisch Dagblad heeft 1 augustus een bericht geplaatst over de ingebruikname van de Aakerk (gebouwd 1918) op 10 juli door de Gereformeerde Gemeente. De gereformeerde gemeente in Wierden fluctueert de laatste jaren qua ledental, laat het Reformatorisch Dagblad zien. In 1985 waren er zo’n honderd leden. Dat ledental daalde aanvankelijk, maar is nu weer op 94 gekomen door natuurlijke groei (geboortes) en door mensen die vanuit een andere gemeente overgaan naar de gereformeerde gemeente. De Aakerk heeft op dit moment 210 stoelen. De gereformeerde gemeente had aanvankelijk een gebouw in Wierden zelf. Maar dat was relatief klein, had weinig parkeergelegenheid en was slecht geïsoleerd.

Het college van kerkrentmeesters berichtte eerder dat de Pollenkerk (gebouwd in 1932) wordt overgenomen door de gemeente van bijzondere aard van de hervormde gemeente ter plaatse. De gemeente van bijzondere aard huurde eerst kerkruimte van de hervormden. Met een eigen kerkgebouw vindt de gemeente een eigen onderkomen in de Pollen. De hervormde gemeente BA nam de Pollenkerk over, weliswaar niet als hoogste bieder, maar door de kerk aan de buitengewone wijkgemeente te gunnen blijft de kerk voor de eredienst gespaard.

Ook de Westerkerk, gebouwd in 1953, is recent verkocht. Het krijgt een sociaal maatschappelijke functie. Op 30 juni 202 vond de laatste dienst plaats. De kerkrentmeesters bieden op internet mensen de gelegenheid om een kerkbank aan te schaffen uit de kerk voor 100 euro.

Daarmee blijven alle kerkgebouwen, eerder in dienst bij de diverse wijkgemeenten van de hervormde gemeente, als gebouw herkenbaar in het dorpsgezicht. De hervormde gemeente te Vriezenveen had aanvankelijk vier kerkgebouwen in gebruik. Naast de Grote Kerk is dat de Westerkerk, de Pollenkerk en de Aakerk. Het is de bedoeling dat men verder gaat met de Grote Kerk en een nieuw multifunctioneel kerkgebouw.