Flevoland gastheer bevrijdingsfestival

Dit jaar is Flevoland gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. De provincie organiseert samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland een vredefeest voor de inwoners. Het thema is ‘In vrijheid kiezen’.

Voor zover bekend is er geen speciale taak voor de kerken weggelegd in Flevoland rond het bevrijdingsfeest. Toevalligerwijs valt 5 mei op een zondag. Het ligt in de lijn der verwachting dat nogal wat kerken de vrijheid en de bevrijding een plek zullen geven in de eredienst, bijvoorbeeld in de voorbeden.

De organisatie heeft in de publiciteit zoals die op de website naar voren komt wel contact gezocht met diverse geledingen in de samenleving; qua religie zocht men rabbijn Moshe Stiefel van Almere op. Hij werd geïnterviewd over de vrijheid. De rabbijn werkt inmiddels zo’n twintig jaar in Almere. Wekelijks komen mensen met een Joodse achtergrond samen in Almere. “Het heeft geen zin om alleen maar stil te staan bij wat er toen gebeurd is. Laten we ons nu vooral realiseren hoe waardevol het leven is’, aldus de rabbijn.

Hakim Radwan (11 jaar) uit Almere schreef een lezing over de vrijheid. Hij won met zijn inzetting de eerste prijs en zal op 5 mei de kinderlezing verzorgen tijdens de uitzending van de Nationale Viering Bevrijding.

Maureen de Witte (17) uit Emmeloord draagt op 4 mei haar gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Het gedicht van de scholier kwam als winnaar uit de bus tijdens de finale van een gedichtenwedstrijd. 

Het gedicht van Maureen de Witte:


Eén keer vaker


Eén keer vaker kijken,
naar de foto aan de muur,
van mijn opa in het uniform,
strijdend voor mijn vrijheid,
ging hij dwars door het vuur.


Eén keer vaker strijden,
dan dat je werkelijk kon,
strijdend tot aan het einde,
omdat je met opgeven
de oorlog niet won.


Eén keer vaker liefhebben,
hen die ons zijn ontgaan,
opdat de herinnering blijft leven,
opdat we niet vergeten
wat zij voor ons hebben gedaan.


Eén keer vaker denken,
aan die verleden tijd,
die zelfs in het heden,
in de wereld om ons heen
voor altijd zichtbaar blijft.

Eén keer vaker...

Zeventig jaar geleden werd Flevoland veroverd op de Zuiderzee. ‘Met haar jonge bestaan vormt onze provincie als zodanig het enige gebied in Nederland waar nooit een oorlog werd uitgevochten’, schrijft commissaris van de koning Leen Verbeek, in een vooruitblik op het bevrijdingsfestival. ‘Laat dat zo blijven’.

Flevoland mocht dan slechts water zijn in de oorlog, toch heeft de oorlog er zijn sporen achtergelaten. Er zijn diverse monumenten die daaraan herinneren, bijvoorbeeld het Lancaster-monument in Dronten en het Bos der Onverzettelijken in Almere.

Flevolandse renners brengen in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Flevoland. Deze vlam neemt minister-president Mark Rutte rond 13.00 uur aan om vervolgens het bevrijdingsvuur op de Esplanade te ontsteken. Dit staat symbool voor de start van alle bevrijdingsfestivals in Nederland. Na de openingsact in Almere door Ali B en Friends (hij komt uit Almere) is er muziek op de verschillende podia, met een heel diverse line-up. Daarnaast zijn er activiteiten in het centrum van Almere, zoals vrijheidscolleges.

Omroep Flevoland besteedt de hele dag aandacht aan de bevrijdingsactiviteiten.

Meer informatie: www.flevoland.nl/bevrijdingsdag