Contactloos collecteren
Hoe lang zou het duren voor Nederland het Zweedse voorbeeld gaat volgen? Die vraag werd enkele keren gesteld, nadat de NOS onlangs in het Journaal een item bracht over ‘contactloos betalen’ en ‘de digitale collectezak’. Strekking van het verhaal was dat Zweden het eerste land ter wereld zou kunnen zijn, waar contant betalen in muntstukken en met papier tot het verleden behoort. Om die stelling te onderstrepen toonde het Journaal mensen in een lutherse kerk in Zweden die digitaal doneerden. En er was zelfs iemand die voor een supermarkt de armoedekrant verkocht en zich met het systeem van Swiss liet uitbetalen.
Zweden geldt als een van de eerste landen waar kerkgangers collectegaven kunnen doneren via de smartphone. Al in 2015 werd ermee geëxperimenteerd. Tijdens de collecte verschijnt er in de kerk een QR-code op het scherm van de beamer, waardoor bezoekers eenvoudig een gift kunnen overmaken.
Contactloos betalen is in opmars in de kerk. Niet alleen in Zweden en in Nederland; zelfs in landen waar nog veel vaker met cash geld betaald wordt. De stichting Collecteplan liet onderzoek uitvoeren naar resultaten met contactloos betalen. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen meer geven aan een collectebus waarbij ze kunnen pinnen of contactloos kunnen betalen. In een gewone collectebus zit gemiddeld € 65, in een 'pinbus' zit €141,50, zo blijkt uit dit onderzoek.
Wie even op internet gaat struinen, komt diverse berichten tegen over contactloos betalen. De website puntuit meldt over een initiatief in Duitsland. Puntuit meldt de introductie van een ‘digitaler Klingelbeutel’, bedacht door Fabian Kraetschmer van de Evangelische Kerk Berlin-Brandenburg-schlesische Oberlausitz (EKBO). De digitale collectezak verschilt van een gewone collectezak, doordat er een schermpje is aangebracht tussen het handvat en het zakje waarin papier- en muntgeld geworpen kan worden. Via een draaiknop kan de kerkganger het bedrag selecteren dat hij wil geven. Daarna is het een kwestie van even een bankpas of een geschikte mobiele telefoon boven het scherm te houden.
De Anglicaanse Kerk in Engeland deed in 2017 op zestig plaatsen een proef met contactloos collecteren. Dat experiment verliep dusdanig succesvol dat de anglicanen in maart 2018 besloten om via de website parishbuying.org.uk het digitale doneren aan te gaan bieden voor alle 16.000 plaatselijke kerken. De betaalautomaten kunnen niet alleen omgaan met bankpassen, maar ook met diensten als Apple Pay en Google Pay.
In Nederland zijn diverse collecte-apps ontwikkeld. Op de website van Kerkbalans worden er vijf met elkaar vergeleken. Van simpel naar uitgebreid zijn dit de volgende apps:
1. Givt-app, ontwikkeld door een aantal enthousiastelingen die bekend zijn met de kerk; www.givtapp.net;
2. Kerkgeld-app van SKG Collect; www.skggouda.nl – producten – skg collect;
3. App Protestant van de PKN i.s.m. Zalige Zalm; www.protestantsekerk.nl/app;
4. Scipio-app van Hagru; www.Hagru.nl/scipio-app;
5. Chrch ontwikkeld door Peter Arends van de Noorderkerk; mail@peterarends.net.
Foto's:
Boven een voorgangster uit de lutherse kerk in Zweden geeft uitleg voor het NOS-Journaal.
Onder een verkoopster van een armoedekrant voor een supermarkt in de Zweden waar ook contactloos wordt betaald.