Directeur bezocht Enschede
Een bestuurder van een kerkelijke organisatie staat wellicht net even anders in het werk dan een bestuurder elders. Misschien ook niet. In ieder geval heeft Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, de gewoonte ontwikkeld om één keer per maand een werkbezoek af te leggen aan een concreet project of situatie in het binnenland en twee keer per jaar naar het buitenland. KerkinActie binnenland had hem uitgenodigd om afgelopen week een bezoek te brengen aan de protestantse gemeente Enschede. Hij heeft daarover een bericht op social media gezet.
‘Ik wil niet droog zwemmen’, zo legt hij zijn interesse uit om de diverse regio’s te bezoeken. Over zijn bezoek aan Enschede vertelt hij desgevraagd onder meer: ‘Ik was geïnspireerd door de situatie in Enschede’.
Zoals bekend is Enschede één van de grote steden in de classis Overijssel-Flevoland. Het boek ‘De Bijna-Bisschop’ tekent de universiteitsstad als één van de steden die de toon zetten voor oostelijk Nederland. De stad waar ooit Anne van der Meiden het levenslicht zag heeft er voor gekozen om de wijkgemeenten op te heffen en als één centrale gemeente verder te gaan met één kerkenraad en één kerkgebouw waar de wekelijkse erediensten worden gehouden. Een keus die door sommige gemeenten wordt gevolgd en door andere gemeenten bewust wordt vermeden.
Heeft Jurjen de Groot ook op de organisatie gelet? Jurjen de Groot: ‘We hebben inderdaad veel doorgepraat over het opheffen van de wijkgemeenten en de visie achter de Ontmoetingskerk’. Hem is verder opgevallen hoe de protestanten in de stad interreligieuze verbindingen leggen. Uit die keus vloeien weer allerlei andere vragen voort, zoals de vraag naar de eigen protestantse christelijke identiteit. Jurjen noemt het model van kerkzijn in Enschede aansprekend. De protestantse gemeente laat zien dat er door de krimp heen nieuwe kansen zijn.
Jurjen de Groot is vorig jaar begonnen als algemeen directeur van de dienstenorganisatie, nadat hij elf jaar voor de IZB heeft gewerkt. Hij volgde Haaije Feenstra op. Van 2000 tot 2006 zette hij als pionier Perron 61 op, een missionair project in de Vinexwijk Oosterheem in Zoetermeer. In 2006 werd hij met zijn gezin door de GZB uitgezonden naar Kenia, waar hij verantwoordelijk was voor de training en toerusting van kaderleden van de Reformed Church of East Africa.