Er was warme chocolademelk en glühwein voor de mensen die de kerk verlieten. En dat was zinvol. Want de regen druilde. En de warme drankjes lieten je dat even vergeten.
Zaterdag 22 december is de kerstnachtdienst opgenomen in de streektaal in de gereformeerde kerk van Zwartsluis. RTV-Oost heeft opnamen gemaakt die zijn uitgezonden op maandagavond 24 december om 20.00 uur en 23.00 uur en op eerste kerstdag om 9.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. De dienst was via de radio te beluisteren op 25 december om 7.00 uur.
Vicaris Ronald Cornelissen verzorgde de overdenking over het thema ‘Dat ha’w neet dach’. Classispredikant Klaas van der Kamp deed de liturgie. Het was voor het eerst dat twee voorgangers met een regionale taak samen invulling gaven aan de kerstnachtdienst van RTV-Oost.
Naast de toepassing van het kerstevangelie, Ronald had het over ‘een liefdesbrief van God’, waren woorduitdrukkingen verwerkt die de streektaalliefhebbers wellicht herkennen of nog even naar een naslagwerk laten grijpen. Of iedereen bijvoorbeeld de uitdrukking kent uitgesproken tijdens de voorbede voor ‘mensen die over de reeweg goan’ is maar de vraag. Het gaat om een woord uit de tijd dat het gebied overging van heidendom naar christendom. Nogal wat mensen hadden de neiging om voor de zekerheid bij een begrafenis heidense en christelijke praktijken te vermengen. Een paar rondjes extra door het dorp met de kist en rond de begraafplaats kan geen kwaad om geesten buiten spel te zetten, zo was de gedachte. Om dat te voorkomen hadden autoriteiten in sommige plaatsen een speciale rouwweg aangewezen, waarlangs de rouwstoet zich moest bewegen. In de volksmond was dat de ‘reeweg’. Dus het bidden voor mensen die over de reeweg gaan, is het bidden voor de rouwdragenden.
Een andere uitdrukking werd gebruikt in het kyrie. Daar werd gesproken over ‘achterears’ werken, waarbij het dan maar de vraag is of je goed uitkomt. Het is een soort van schuldbelijdenis.
Een bijzonder moment in de dienst was de evangelielezing uit Johannes. Burgemeester Eddy Bilder nam de lezing voor zijn rekening. Hij deed dat in de streektaal, hoewel hij deze taal van huis uit niet heeft geleerd. Het kostte hem enige oefening met onder meer de griffier om tot een vloeiende uitspraak te komen.
Foto: Bert Groothengel (die de presentatie voor zijn rekening neemt) en Annet Nikamp uit Raalte die als soliste in de uitzending is te horen.