Enschedese migrante diaken in Ontmoetingskerk
Er zijn migranten die zich helemaal overgeven aan de Nederlandse cultuur. Ze zoeken een woning in een ‘Hollandse’ wijk. Ze werken met Nederlandse collegae. En ze sluiten zich aan bij een Nederlandse kerk. Yasmin Haidar is één van de migranten uit Syrië die met haar gezin bewust gekozen heeft voor aansluiting bij een protestantse gemeente. Ze is inmiddels diaken geworden in de Ontmoetingskerk in Enschede.
Migranten hebben de neiging om in eigen kring een kerk te vormen. Steden als Amsterdam, Rotterdam en ook Almere en Zwolle kennen verschillende van die migrantenkerken. De bezoekers zijn Chinees, Ghanees of Somaliër en genieten van de etnische samenhang die ze tenminste op zondag nog even met elkaar kunnen beleven. De duizenden Syrische vluchtelingen komen voor het grootste deel bij elkaar in eigen kring. Ze zijn meestal Syrisch-orthodox. Er zijn ook veel Syrisch-katholieken. En slechts een kleine groep is protestants. Volgens het CBS zijn er 37.000 Syriërs ingeschreven in Nederland. Ze wonen in Amsterdam (973), Rotterdam (834), Den Haag (604), Utrecht (549), maar verreweg de meesten van hen zijn neergestreken in Overijssel. In Hengelo wonen er 1233 en in Enschede 3048.
Yasmin is van oorsprong Syrisch-orthodox, vertelt ze tegen Leo Polhuys in het blad ‘Zomer in Twente’. Ze is al jaren actief in de protestantse Ontmoetingskerk, de laatste tijd als diaken. Na enige verkenningen sloot ze zich met haar gezin aan bij de protestantse gemeente. Ze voelden zich er thuis, omdat er veel activiteiten waren. ‘Om begrip voor elkaar te kweken, worden er bijeenokmsten georganiseerd voor mensen met en zonder migratie-achtergrond. Zo is er tweemaal per maand een goed bezochte Noabermaaltijd. Ook houden we collectes en acties’, zo zei ze voor het toeristische magazine, ‘voor onder meer de Voedselbank en de Stichting Present’.
De Ontmoetingskerk maakt werk van de gastvrijheid. De bijgebouwen zijn belangrijker geworden; er is een keuken en er is een soort van ontvangstruimte met veel glaswerk met statafels. De kerk is dagelijks geopend van tien tot vier. Bezoekers worden door een gastheer of gastvrouw ontvangen. Ze kunnen terecht in de stiltekamer om een kaarsje aan te steken of iets op te schrijven in het gebedenboek. De kerk is verbouwd. De preekstoel is van de sokkel gehaald en er is een podium in het midden van de kerk voor in de plaats gekomen met een kleine lessenaar. Er is steeds een andere zaalopstelling mogelijk. De kerkzaal straalt als het ware uit: Hier is alles mogelijk. Niets ligt vast. De ruimte is opvallend licht, dankzij de witte muren en de prachtige lichtinval via de ramen, die gedeeltelijk glas in lood zijn. Yasmin vindt de rangschikking van de stoelen bijzonder. ‘Die zijn in een halve cirkel geplaatst. In mijn visie omarmen we vanuit onze relatie met God de buurt, de stad en de wereld om ons heen’.
Foto: Yasmin in blad 'Zomer in Twente', editie 2018. Het is de bedoeling dat er in 2019 weer een uitgave komt. Kerken kunnen exemplaren bestellen van Zomer in Twente bij Stichting Welkom in de Kerk en bij Ten Brinke in Wierden.